Bâlciul nălucilor

Potala de București. Operă a unui regim ateu, Casa Poporului este o structură laică, lipsită de orice urmă de sacralitate. Dar să nu ne încurcăm în amănunte.

Aflată în căutare de soluții, organizația lui Gregorian Bivolaru a silnicit o apropiere sacralizantă:

Pentru un fin observator, este izbitoare asemănarea dintre Palatul Parlamentului din București și Palatul Potala din Lhasa1,

Menită să forțeze un transfer spiritual:

Palatul Potala a fost secole de-a rândul, sediul lui Dhalai Lama și a reprezentat inima spirituală a Tibetului. În acele vremuri, Tibetul era focarul spiritual predominant al planetei noastre (…). Așa cum afirmă mai multe profeții convergente, România va fi – în perioada următoare – focarul spiritual cel mai important al planetei noastre (îndrăznim să spunem că această perioadă deja a început) Astfel, în România se va manifesta pregnant ghidarea, susținerea și influența subtilă a lumii Shambala-ei.2.

Pentru că:

Citind profețiile lui Sundar Singh, cei înzestrați cu intuiție vor înțelege că asemănarea frapantă dintre Palatul Parlamentului și Palatul Potala nu este deloc întâmplătoare, Palatul Parlamentului urmând să aibă în viitor pentru România un rol similar cu cel jucat în trecut de Palatul Potala pentru Tibet3.

Aurora Inoan formulează un enunț similar, trădându-și sursa de inspirație:

În acest context, extraordinara similitudine dintre templul din Lassa (sic!), capitala Tibetului, locul în care trăiește Dalai-Lama, și Casa Poporului din București poate prefața renașterea Shambalei pe teritoriul Romîniei, teritoriul vechii Dacii, al Hiperboreei, acolo unde ea odată ar mai ființa4.

Asemănări între Poatala și Casa Poporului există: ambele sunt clădiri masive, au o fațadă largă și sunt structuri menite să ocupe o poziție centrală în cadrul ansamblului. Și cam atât; restul e fantezie tupeistă. Însă credința nu se bazează pe exercițiu rațional, ba din contră.

Pentru a încheia într-o notă umoristică, unii membri MISA au văzut în dificultatea de a găsi apropieri de detaliu între cele două clădiri complet diferite ”un test… spiritual”. Sau mai abrupt, ”o aberație”.

 

Note: 1-3Nicolae Catrina – ”O uimitoare profeție a clarvăzătoarei Vanga Dumitrova, supranumită «Oracolul bulgar», despre România”, Ed. Shambala, București, 2008, pg. 42; 4Aurora Inoan – ”Shambala, centrul spiritual al omenirii, revine în România”, în ”Revista Fenomenelor Paranormale”, an I (1995), nr. 1, pg. 4.