OZN

Am mai amintit (aici) despre cele două linii directoare cuprinse în blueprintul ASFAN-România, structurat după modelul sovietic: ambiguitatea oficială-privată a inițiativei și parazitismul  intestinal instituțional.

Un prieten – C.S. – și-a exprimat anumite rezerve, bănuind o exagerare.  Oferim, în susținere, un facsimil după un articol-semnal (publicitate mascată), publicat de ”Adevărul Harghitei” în 1997. Are la bază un așa-zis ”Comunicat de presă”, împins până la Miercurea Ciuc de sistemul relațional al răposaților Hobana și Marciuc:

 

*** – ”Proiectul Phoenix”, în ”Adevărul Harghitei”, nr. 1745-46 /5-6.09.1997, pg. 2

 

La Observatorul Astronomic Popular din Bucureşti se va înfiinţa «Grupul de studiu al fenomenelor aerospaţiale neidentificate». Aici se vor strânge declaraţii şi dovezi legate de apariţiile OZN-urilor în ţara noastră”, și

Toţi românii care au putut fi martorii unor fenomene luminoase ce s-au dovedit a nu fi rezultatul unor fenomene meteorologice sau astronomice, sau martori ai unor întâlniri de gradul III, vor avea de-acum posibilitatea să declare oficial (s.n.) acest lucru”.

Sunt primele două fraze. Rezumate: în cadrul unei instituții de stat, funcționează un departament unde poți raporta oficial experiențele OZN la care ai fost martor. Fix ambiguitatea oficială-privată și parazitismul instituțional amintit.

În prezent, situația este complet diferită, datorită leadershipului defectuos care a izolat și exclus toți specialiștii enumerați de Hobana:

Vrem să realizăm o cercetare interdisciplinară, acesta fiind singurul mod de a ne apropia de adevăr. În cadrul grupului vor lucra experţi din fizică, chimie, psihologie. Ei vor studia, după un contact prealabil cu martorii, cazul respectiv”.

E vorba aceea românească cu ”Socoteala de-acasă nu se potrivește cu cea din târg”. Și desigur, ulterior a fost și nesiguranța pripașului, a impostorului care-și vede non-stop scaunul amenințat de concurența imaginară a colegilor, a echipei.

Dar nu a fost tot timpul așa și ar fi ignobil să minimalizăm rolul ASFAN-România pe scena ufologiei românești.