Bâlciul nălucilor

Scurte definiții. Dacism = curent istoriografic, cu o puternică componentă filosofică și ideologică, care hiperbolizează influența unei populații autohtone (numită reducționist dacică), minimalizând elementul latin și migrator în etnogeneza poporului român. Instrumental, dacismul este un curent etnocentric și centripet, asociat unor structuri cu înclinații totalitare;

Dacomanie = tulburare obsesiv-maniacală, în care subiectul dezvoltă un monoideism bazat pe o proiecție imaginară și personalizată a strămoșilor daci, transformându-i pe aceștia în personaje magice, specifice desenelor animate cu super-eroi;

Dacopatie = boală socială contagioasă, generată de contaminarea în masă cu virusul dacomaniei. Este vectorizată de indivizi fără scrupule în scopuri de influențare ideologică și politică, fiind adesea colportată deinteresat de idioți utili.

Ultimele două pot fi asociate Teoriei Conspirației, la rândul ei doar o particularizare modernă a ocultismului. Trăsături caracteristice: complotul perpetuu care suprimă ”adevărul” și incapacitează mesagerii acestui ”adevăr” (premiză pentru victimizare).

 

 

Primii-n timp. Alături de mileniarismele de tot felul, obsesia primordialității completează fantasmele ce iau cu asalt sufletul poporului român. Actualitatea și prezența acestor idei în spațiul public este atât de mare, încât nici nu vedem rostul prezentării lor detaliate.

În ”Cuvântul înainte” care-i deschide cartea – ”Testamentul dacilor” – Dr. Morcov C. Florea rezumă admirabil:

Am să vă spun de la început despre ce este vorba în lucrarea de față:

   • pe vechiul teritoriu al țării noastre s-au născut primii oameni ai civilizației actuale din Europa;
   • aici s-a născut prima limbă vorbită în Europa;
   • tot aici s-a născut și prima scriere din Europa;
   • și tot din acest areal geografic au iradiat primele elemente de civilizație1.

Morcov nu este un avangardist, un fărurar de idei noi, ci doar un compilator de duzină care merge pe cărările bătătorite de alții. Putea lipsi Sundar Singh?

Repet afirmația că civilizația actuală a luat startul din munții Apuseni. Prima populație a fost numită de către istorici, Pelasgi. În susținerea acestei afirmații amintesc că prin deceniul trei al secolului al XIX-lea un înțelept indian, Sadhu Sundar Sing, spunea cã civilizația europeană a pornit din Carpați. Nu am aflat să îl fi contrazis cineva până astăzi2.

Și insistă:

Un înțelept indian, Sundar Singh, face prin 1924 afirmația că civilizația europeană a pornit din Carpați. Probabil acest înțelept a mai avut și alte surse de informare care să-i justifice afirmația, în afară de «Mahabharata», «Ramayana» și «Vedele» indiene. Mã gândesc la preistoria Chinei, vecina Indiei, care pentru europeni a fost un mister multã vreme3.

Până la Dr. Morcov C. Florea se afirma că Sundar Singh a prevestit viitorul României, dar iată că s-a ocupat admirabil și de trecut. Inutil să spunem că profețiile despre trecut nu sunt de găsit nici măcar în vestita apocrifă.

 

Note: 1Morcov C. Florea – ”Testamentul dacilor”, pg. 7; 2Ibidem, pg. 44; 3Ibidem, pg. 63.