Bâlciul nălucilor

și sabie. Nu întâmplător ești bombardat cu un vagon de ”informții” pe minut. Filtrul rațiunii, acolo unde există, joacă un rol, însă se joacă la volum (brute force attack) și oricât de activ ar fi, la un moment dat e saturat și lasă să treacă orice. Și chestiile astea îți intră în minte și rămân acolo, chiar dacă aparent tu uiți de ele.

Din studiul materialului folcloric, îndeosebi al legendelor, s-au extras concluzii interesante: timpul estompează detaliile, favorizând un fel de sinteză narativă. Din întreg se reține doar ce pare esențial.

La fel lucrează și mintea ta. Păstrezi o amintire vagă (esențialul), despre ceva ce nici nu mai știi de unde-ai aflat (anonimizarea sursei). Și mereu și mereu îți vin informații noi din toate direcțiile, care-ți reactivează acea amintire vagă și par să fie independente și se corobore și să se confirme reciproc.

Cel mai bun povestitor de ți-ar spune cea mai bună brașoavă, va fi și va rămâne brașoava lui. De aceea specialiștii în tehnici de manipulare nu-ți vor spune niciodată o poveste, ci îți vor livra elementele (kitul) pentru a ți-o asambla singur. Tu le vei recepta, le vei monta exact cum vor ei și povestea va fi (aparent din nou) a ta. Și o vei apăra cu orice preț, pentru că nu aperi basmul cuiva, ci produsul perceput al minții tale. În realitate, ajungi să susții produsul lor pentru că te aperi pe tine.

Domnii aceștia care cred nu tocmai greșit că tu ești fraier și vor să te facă, știu că ai nevoi și așteptări. Fie că ești individ sau societate. Vor pedala pe ele și ție-ți vor merge la suflet și la sentiment, și-i vei simți frați în cuget și-n simțiri. Doar că tu ești spectatorul și ei actorii care joacă după un scenariu.

Scenariul ăla tu îl asimilezi ușor, pentru că e facil, chiar dacă nu e neapărat coerent. Au avut grijă să folosească ancore din realitate, nu neapărat reale, îmbinând actualul cu arhetipul. Au asamblat totul forțând conexiuni care ție îți pot părea naturale. De fapt ei doar sugerează, tu unești punctele ca să conturezi povestea. Povestea lor? Povestea ta!

Nu au individualizat narațiunea, ci au modelat-o fluid și configurabil. Pentru ca ei s-o poată extinde la nevoie, iar tu să o poți integra mai ușor cu ce știi, ce crezi și ce speri. O să fi surprins cât de ușor poți lega totul de alte povești și nu e nimic întâmplător. Știi, au imaginat niște prize de joncțiune astfel încât să racordezi (legi) cele mai disparate fire între ele și iluzia să se perpetueze de la sine.

Le-a mai rămas doar să pândească timpul favorabil și de obicei momentele social-economice tulburi sunt cele mai propice. Dacă mai planează tot pe atunci spectrul unei catastrofe de dânșii inventată (anul 2000, 2012 de exemplu) cu atât mai bine.

Un singur lucru nu trebuie să uite: să fie perseverenți, să insite, să mențină poziția și să te stoarcă bine de tot.

Aceasta-i rețeta succesului lor și a dezastrului tău. Și poate te-ntrebi de ce e rău să te droghezi cu iluzii și speranțe deșarte, luând ficțiunea drept realitate. Îi mai ții minte pe ăia cu ”Dormi liniștit, FNI veghează pentru tine!”? Da, da, ăia care le-au golit portofelele lui mă-ta și lui tac-tu, poate și ție. Acum că ți i-ai amintit, ce crezi că intenționează să-ți facă unii care-ți tot spun să șezi domol, că oricum ești cel mai bun de la facerea lumii și până la sfârșitul ei? ”Ești top de top, vericule, dormi liniștit, Băieții veghează pentru tine!”.