Bâlciul nălucilor

Tehnica îmbârligării. Să operăm o analiză, căutând modele. În compunerea textului, identificăm cu ușurință câteva metode înșelătoare clasice:

I. Atribuirea și pe cale de consecință, specularea proximității. ”Profeția” este precedată de o prezentare extinsă1 a Vangăi Dimitrova, care o conturează ca importată și fără de greș clarvăzătoare. Venind de la ea, profeția amintită este ”de firmă”, ”valabilă” (cu garanție), cu C.T.C.-ul (controlul tehnic al calității) la zi. Asta ar trebui săne impresioneze;

II. Credibilizarea este construită pe mai multe paliere:

   • Proba fizică, verificabilă – ”banda de magnetofon”;
   • Lanțul de transmitere (canalul) – nepoata Vangăi, Diana Radneva, care trăiește și teoretic ar putea fi chestionată de sceptici;
   • Repetarea (aparent fără rost) a celor două perechi de nume/prenume – Vanga Dimitrova și Diana Radneva -, menită să întărească atribuirea și veridicitatea ansamblului;
   • Contextualizarea creștină (invocarea frecventă a lui Dumnezeu) care face apel la scurtătura logică, intuitivă dar foarte departe de adevăr, ”credincios” = ”corect” și ”bun”.

În procesul de credibilizare este esențial să știi cui te adresezi. În cazul de față, unor oameni care au nevoie de o poveste frumoasă. Lor le poți oricând livra elemente care nu rezistă la o verificare sumară, deoarece, pur și simplu, ei nu verifică niciodată nimic.

Nu vom comenta scriitura textului, cu un stil greoi și îmbâcsit specific ”limbii de lemn” misane. După cum nu-i vom comenta nici lipsa de logică și nici sensul.

Inutil de spus că așa-zisa ”Profeție” nu a fost niciodată produsă și înregistrată de Baba Vanga, nici încredințată nepoatei ei spre a fi dezvăluită la o dată anume. Pur și simplu este o invenție grosolană, de la un cap la altul.

 

Notă: 1Nicolae Catrina – ”O uimitoare profeție a clarvăzătoarei Vanga Dumitrova, supranumită «Oracolul bulgar», despre România”, Ed. Shambala, București, 2008, pg. 5-18.