T.R.E.I.

Sat Popeşti (aparţine de orașul Mihăileşti), jud. GR

 

Tainele Argedavei (davă dacică, posibilă capitală a lui Burebista) – schelete ”roz” de uriaş, tuneluri de mari dimenisuni, elucubraţii etimologice şi un întreg set de ipoteze uşor de lansat, dar dificil de suţinut – sunt ”opera” a doi bucureşteni care nu au nici măcar o pregătire elementară în domeniu: Gh. Şerbana şi Gh. Bardan-Raine.

De o parte şi de alta a Argedavei se întind mai mult de 7 cetăţi getice care comunică între ele printr-un tunel subteran, îndelung căutat”.

Afirmaţia seacă nu este însoţită de nimic concret, care s-o susţină, ceea ce nu a împiedicat miriade de internauţi s-o preia şi s-o răspândească ca pe un adevăr de la sine înţeles. Desigur, Argedava ascunde enigme (pădurea fosilă de stejari, o posibilă gură de tunel de fugă, nicidecum de zeci de kilometri, ș.a.) dar metoda afirmaţiilor gratuite, bazate pe surse lipsite de acuratețe şi/sau deficitare (indivizii nici măcar nu ştiu de ce unitate administrativ-teritorială vorbesc), uzitată de Şerbana&Co. nu duce nicăieri.

Ipoteza uriaşilor se bazează pe nişte (posibili) martori oculari locali, puţini la număr şi mereu aceiaşi, dedulciţi deja la micile ”atenţii și tratații” primite de la reporteri în ”pană” de subiecte sau de la nelipsiții ”cercetători de week-end”.

Argedava se prezintă ca o movilă (punctul Nucet) acoperită cu o vegetaţie de buruieni şi mărăcini. Inutil să spunem că la suprafaţă nu există nici un fel de ruină.

 

Sursa foto: www.travellerinromania.com