NOI
Povestea
”Scepticul nu este cel care pune la îndoială,
ci cel care investighează sau cercetează
prin opoziţie cu cel care afirmă şi crede că a găsit”.
Miguel de Unamuno
”Nu am vrut niciodată să cred din principiu.
Am vrut să știu”.
Vicente-Juan Ballester Olmos
Acest site este o carte de vizită, un spațiu de lucru și standul unei edituri.
Subiectele abordate se grupează sub termenul surogat ”Mirabilia & Obscura”, trimitând parțial la noțiunea de cabinet de curiozități (riguros demonstrabil, toate categoriile prezentate fac parte din Ocultism, cuvânt greșit definit, prost înțeles și tocmai de aceea evitat).
Deși acest site are un singur autor, are la bază un efort colectiv, însumând varii contribuții. Nu susținem moda improbabilă a ”cercetătorilor” factotum, în fapt o legendare populară a hoției și ingratitudinii.
Ce facem pe aici? Cunoscând foarte bine un domeniu, îl prezentăm în detaliu studiat, mizând pe o combinație ternară: analiză, umor și adevăr. Dacă vă așteptați să vă povestim cum ne-am întâlnit cu reptilieni în benzinării de provincie, vă pierdeți timpul.
Eticheta de debunkeri provine de la persoane care nu înțeleg conotația termenului. Debunkingul este o formă de răstălmăcire de sens contrar. Plecând de la o cunoaștere simplistă și deficitară, debunkerul își construiește argumentația pe chichițe știentifizate, ajungând la rezultate prestabilite. Debunker e Român Cristian, zis Zmeul (de la înfățișare, nu de la comportament). În ceea ce ne privește, ne considerăm sceptici în definiția lui Miguel de Unamuno: ”Scepticul nu este cel care pune la îndoială, ci cel care investighează sau cercetează prin opoziţie cu cel care afirmă şi crede că a găsit”.
Întotdeauna există o doză de subiectivism. Încercăm să-l dirijăm mai mult spre persoane și cât mai puțin spre fapte. E un bun exemplu mai sus, cu Român Cristian.
Două sfaturi de lectură:
- În majoritatea cazurilor, există niveluri de lectură intercalate, în sensul că subiectul poate fi altul decât pare la prima vedere și poate merită să citești atent;
- Deoarece operăm doctrina ”fleet in being”, anumite pasaje nu au înțeles evident decât pentru un număr restrâns de persoane. Dacă nu vi se adresează direct (puțin probabil!), le puteți ignora.
Fiți cititori activi Ați găsit vreo eroare de conținut sau vreo greșeală gramaticală?Ne pare rău, dar vă asigurăm că sunt involuntare. Poate ne-am grăbit sau nu am fost suficient de atenți. Dacă identficați greșeli, vă rugăm să le semnalați folosind formularul de contact, pentru a le remedia. Pentru a glumi puțin, avem încredere în vigilența dumneavoastră. Vă mulțumim!
V.I.M.
Aici ar trebui să fie locul în care autorul acestui site ar trebui să se descrie ca cel mai frumos, deștept, original, talentat, și bine informat. Adevărul este că, spre deosebire de cei mai mulți care activează în domeniul ”fenomenelor și misterelor”, noi avem fapte și faptele spun mai multe decât am putea-o face noi vreodată.
Așadar nu ne simțim datori să ne pledăm cauza în fața nimănui! Lăsăm ideile și rezultatele să vorbească pentru noi.
Atunci când nu se specifică în mod explicit altceva, scriitura acestui site este semnată de Vlad-Ionuț Musceleanu (V.I.M.). Credeam că această asociere este de domeniul evidenței și că menționarea ei ar fi pur și simplu inutilă, însă unii pripași au reclamat o formă de neasumare, sau așa ceva. S-a rezolvat și acest aspect.
Vlad-Ionuț Musceleanu este licențiat în Psihologie-Sociologie, cu studii postuniversitare în Psihologie militară. Născut în 18.02.1979, de la 14 ani este implicat în studiul domeniilor de frontieră, alături de personalități care în România au făcut istoria domeniului pe care-l abordează. Combină expertiza cu publicistica, sperând că enigmele și misterele reale nu vor fi confundate cu știrile false, markentingul deceptiv și propaganda ostilă.
C.I.D. & N.D.
C.I.D. este o editură de nișă care funcționează din anul 2016 ca Departament Media în cadrul Asociației pentru Dezvoltare Durabilă ”Zorile”, ONG înființat în anul 2007.
Suntem de ceva timp împlicați în activități editoriale, inițial în mediul digital, mai nou și în print. În cadrul sau cu sprijinul ApDDZ au apărut pe rând revista online ”Zori de ziua. Periodic de analize și sinteze” (ISSN 1844-0622), pagina web terramirabilis.ro și Editura C.I.D. De asemenea, o parte din munca de cercetare/documentare întreprinsă în cadrul ApDDZ s-a concretizat în cărți publicate în colaborare cu edituri partenere (Triumf și Prestige).
Titlurile pe care vi le prezentăm sunt riguros selecționate, în funcție de relevanța conținutului, consistența informației și documentării, elementele de noutate aduse și lizibilitate. Nu vindem nume răsunătoare, coperți lucioase sau iluzii postmoderniste, livrăm conținut util și de calitate!
În anul 2021, Departamentul Media al ApDD ”Zorile” a fost completat cu o nouă editură, Nobiscum Deus, specializată, dar nu exclusiv, în cărți digitale (ebooks). Cele două edituri vor funcționa în paralel, oferind un spațiu operațional extins și dinamic.
Unii se vor întreba la ce bun două edituri. Pentru că întotdeauna e bine să existe un Plan B, un scenariu și o soluție de rezervă!
SERVICII
În baza experienței acumulate, oferim celor interesați, următoarele servicii:
- consultanță editorială și servicii de self-publishing;
- redactare, editare, corectură de text;
- grafică și DTP (paginare și ilustrare cărți, reviste ș.a.);
- conversii print-digital (se adresează autorilor cu titluri publicate anterior, care doresc și o ediție e-book);
- scanare tipărituri, fotografii și diapozitive.
De asemenea, așteptăm manuscrise, cu posibilitatea publicării acestora fără costuri suplimentare pentru autori.
Asigurăm o calitate impecabilă la prețuri fără concurență!
ApDD Zorile
Asociația pentru Dezvoltare Durabilă ”Zorile” (RN ONG 6871/A/2007, CIF 22271809, în continuare ApDDZ) a fost înființată în anul 2007.
Istoria ei este simplă și credem, tipică: sătui să gravităm pe lângă alte organizații și ”lideri”, care promiteau multe, dar nu făceau nimic – și nici de-atunci încolo n-au făcut! -, doi prieteni, Vlad-Ionuț Musceleanu și Gabriel Constantinescu, ne-am hotărât să facem de unii singuri, ce n-au fost în stare să facă acei mai mari, mai mulți și mai conectați (a se citi mufați la banul public). De aici și motto-ul ales: Aut viam inveniam aut faciam (Voi găsi o cale, sau o voi face). Un prieten, Sorin Galer, ne-a ajutat să formăm numărul minim legal de membri.
Moartea prematură a lui Gabriel ne-a adus în pragul renunțării. După șapte ani, perioadă de doliu și purificare, am decis să reluăm activitatea, considerând că astfel îi onorăm memoria și ducem mai departe un vis care era și al lui.
Nu dorim să vorbim prea multe despre ApDDZ, pentru că ce facem se vede și ceea ce nu se vede, nu trebuie văzut. Pe mintea, efortul, timpul și pe banii noștri nu considerăm că trebuie să fim ”transparenți”.
Două episoade din activitatea noastră oengistică.
Pentru a ne finanța activitatea, la început am zis să jucăm cartea reciclării. Am strâns și predat tone de hârtie. Mai avem chitanțele, obținute în urma insistențelor față de patroana centrului de preluare, o minoritară… analfabetă. Nu ne întrebați cum gestiona respectiva firma, fără să știe scris-citit, că și pentru noi este un mister. Operațiunea s-a finalizat când am fost anunțați că onor guvernul ne reține, la botuʼ calului, o taxă de… poluare. Adică, noi reciclând, poluam! Ne-am băgat în el de guvern și de ecologie.
Citim la gazetă că la Maternitatea din Buzău, din lipsă de xilină, gravidele sunt tăiate jos pe viu, mai ceva ca vacile din șeptel. Doct, se lacrima că e penurie de substanță-n toată țara. Prin metode specifice, formulă care nu ne obligă să detaliem, facem rost de 10 (zece) baxuri și hai să le ducem la nevoie. Norocul a făcut ca o cunoștință, trecută prin școala contrainformațiilor militare, să ne oprească cu un neaoș: ”Stați mă dracuʼ parcați, că vă leagă ăștia și ajungeți înapoi cu duba”. Așa că xilina a luat calea unui râu al patriei și noi am învățat că binele la lumina zilei se face doar cu voie de la Miliție! (Pentru ”binevoitori”, faptele s-au prescris!)
Cum spuneam mai sus, ce facem se vede și ceea ce nu se vede, nu trebuie văzut.
Câteva delimitări conceptuale:
- ApDDZ a apărut din dorința de a dispune de o bază legală formală, prin care să ne desfășurăm în mod coerent sctivitatea, protejând în același timp rezultatele;
- Deși operăm un ONG (organizație neguvernamentală), nu dorim să fim asimilați iterațiilor autohtone ale termenului, grupate într-o societate civilă adesea cunoscută sub denumirea mai adecvată de societate în civil;
- Am păstrat numărul minim de membri deoarece legislația aferentă obligă ca orice intrare sau ieșire să fie trecută prin tribunal, ceea ce ar însemna să deturnăm fonduri de la proiecte pentru a furaja avocați. Considerăm că legea este neconformă, îngreunând nejustificat procesul de liberă asociere. Ne cerem scuze celor care au și am dorit să fie membri plini, activând fortuit doar ca asociați informali;
- În ceea ce privește independența și declarația de interese, lucrurile sunt simple: întotdeauna, cine plătește comandă muzica. Nu ne-au interesat fonduri, granturi, ”premii”, adică mijloacele clasice de a cumpăra mascat influență. Ba chiar nici celebrii ”2%” nu i-am tras niciodată. Pe scurt, cine, dacă, ridică pretenții, riscă să-i dăm cu țambalu-n cap (și deținem o bogată colecție de țambale, de diverse dimensiuni și calități, adaptate pentru cele mai diverse ocazii). Susținem o legislație a ”agentului străin”, care să despartă apele.
Contact
Pentru informații suplimentare, lămuriri neclarități, plângeri, reclamații, chestii socoteli, aplicați mai jos:
Pentru a fi la curent cu noutățile de pe site, vă invităm să vă abonați la