Nu ai niciun produs în coș.

0
CL
Atlantida comunistă de la Sărulești

Măgureni (s, C. Sărulești)

Lacul Sărulești (420 ha, adâncimea max. 11 m) a apărut în anul 1983, ca parte a amenajării hidrotehnice morganatice a Canalului Dunăre-București.
”Pe fundul lacului Săruleşti se află satele Ciofliceni şi Pavliceni, părți din Săruleşti-sat, Presna şi Săndulița. Şi astăzi când apele seacă ies la iveală ruinele unei biserici, fundația unei şcoli sau a unei case şi chiar un cimitir”.
Din vechea biserică a satului Măgureni (1674) au rămas doar niște ruine sinistre, izolate de apele lacului: ”Deşi a fost inundată, devastată şi incendiată de mai multe ori, o parte a bisericii se încăpățânează să nu se prăbuseaşcă”. De cele mai multe ori, greșelile cauzate de incompetența neglijentă pot avea consecințe grave.
Câteodată însă, rezultatele sunt neașteptate și pozitive: ”Fermele piscicole aflate în zonă nu au fost depopulate când a avut loc inundarea. Peştele a beneficiat, ulterior, de un biotop mai prielnic” – astfel, Săruleștiul devenind locul cu unele dintre cele mai spectaculoase capturi de crap gigant din România. Situația este prezentată laconic de redactora unui cotidian central: ”Tot răul a fost se pare spre bine”. Acum, duduie, vezi să  nu spui asta și în preajma celor din Sărulești care dintr-o toană a unui om mărunt – ajuns printr-o farsă a istorie să decidă soarta a milioane de români – și-au pierdut nu numai agoniseala de-o viață, dar și oasele parinților, bunicilor și strămoșilor, care zac sub apele lacului. S-ar putea să te linșeze acei oameni, cucoană!