În Parcul Național Etnografic ”Romulus Vuia” a fost adusă din satul Cizer (C.o., jud. Sălaj) o remarcabilă biserică de lemn, monument de arhitectură populară. La această biserică a lucrat Vasile Ursu Nicolae (zis Horia, 1731-1785), lider al răscoalelor țărănești din Transilvania anilor 1784. În testamentul său, acesta a menționat biserica, terminată în 1773, pe al cărei perete de lemn se mai păstrează încă zgrafiată inscripția cu litere chirilice ”Lucrat Ursu H”. Se dovedeşte astfel că Horea era ”schimnic”, adică ortodox, ceea ce probabil a contat mult în ultima parte a vieții sale.
”Potrivit amintirilor localnicilor, copiii erau ţinuţi departe de inscripţie, pentru a preveni deteriorarea acesteia. Unul dintre cei mai bătrâni oameni din Cizer, intervievat în anii 1960, îşi amintea că, în copilăria sa, bătrânii satului le spuneau copiilor să se ferească de locul cu inscripţia, pentru că «acolo sus şi-a scris moartea numele şi cine se apropie de el moare». Legenda avea rolul de a-i îndepărta pe copii şi pe inoportuni de inscripţie, prevenind distrugerea ei” (Tudor Sălăgean, istoric).
A se vedea și redarea Sf. Hristofor chinocefal din interior. În această biserică, poate din cauza arhitecturii rustice, poate pentru a perpetua memoria martirajului unui mare român, încă se mai oficiază cununii, deşi este integrată unui muzeu.