Nu ai niciun produs în coș.

0
CV
Simboluri (pseudo)alchimice la Arcuș

Arcuș (s, C.o, nr. 238)

Ansamblul bisericii fortificate unitariene a suferit de-a lungul timpului numeroase modificări. Conform LMI, forma actuală a bisericii datează din 1830, iar turnul porții din perioada 1842-1844.
”Deasupra intrării a fost montată o placă sculptată în piatră, înfățişând stema bisericii unitariene” – șarpele care-și mușcă coada. Ouroboros este acum negru; amintim, pentru comparație că la Aita Mare, șarpele din compoziția stemei era alb. Explicația pare să rezide în vopsirea ulterioară a șarpelui și ornamentului exterior, pentru a le delimita cromatic de fondul neutru. Credem că, având la bază versetul: ”fiți dar înțelepți ca şerpii şi nevinovați ca porumbeii” (Matei 10:16), artistul care a realizat pentru prima dată această stemă a folosit figura Ouroboros-ului – care s-ar putea să-i fi fost familiară – dar a
golit-o de orice fel de conținut ocult. Pe scurt, a preferat un design spectaculos unor semnificații absconse.
Ca aspecte inedite, în clopotnița de aici ”bate cel mai greu clopot (1 tonă) din județ”, iar  într-unul dintre bastioane este organizată o expoziție de fiare de călcat cu cărbuni, cu peste 200 de exponate.