Nu ai niciun produs în coș.

0
IS
Moaștele Sfintei Parascheva

Iași (M)

Sfânta Cuvioasă Parascheva (nu Paraschiva) este considerată pe drept cuvânt ocrotitoarea ortodoxiei în Balcani, a României ca țară, a Moldovei și Iașului ca reședință.
Moaștele Sfintei Parascheva au fost aduse de la Constantinopol la Iași în timpul domniei lui Vasile Lupu. Trupul neputrezit și purtător al semnelor sfințeniei ocrotește, călăuzește și vindecă. Moaștele și-au dovedit incombustibilitatea în incendiul din 26-27 decembrie 1888, când au scăpat nevătămate. Moaștele sunt scoase la procesiuni împotriva secetei, cum a fost cazul în anul 1947. Oamenii vin să se roage la racla Cuvioasei pentru ”a dobândi ajutor, sănătate şi binecuvântare”. În 14 octombrie, de ziua Sfintei Parascheva, are loc un pelerinaj naţional care ţine 3 zile; moaştele se scot în faţa Catedralei Mitropolitane.
De-a lungul timpului, Sfânta şi moaştele au făcut minuni al căror şir şi număr s-a pierdut.Din păcate, prea des credinţa sinceră şi curată se transformă în superstiţie şi habotnicism: oameni care se calcă în picioare pentru a ajunge la raclă, oameni care ating de ea sau depun în preajma ei fel de fel de obiecte personale (unele chiar intime), oameni care-şi exprimă fel de fel de gânduri şi dorinţe necurate (unele chiar josnice). Şi, de fiecare dată, Sfânta ridică pentru ei rugăciune la Domnul, să le dea gândul cel bun şi fapta pe măsură.