Nu ai niciun produs în coș.

0
IS
Osemintele lui Cantemir și furtul craniilor

Iași (M)

Biserica Domnească Trei Ierarhi adăpostește osemintele lui Dimitrie Cantemir (1673-1723), repatriate din Rusia în anul 1935.
Despre domnitorul moldovean se afirmă, pe baza dovezilor circumstanțiale (”mediul intelectual, politic şi spiritual în care s-a format şi activat”, cultura esoterică explicită în Istoria Ieroglifică, ”argumentele de ordin heraldic… cele două brațe înlănțuite fratern din al patrulea cartier al blazonului”), că ar fi fost ba rosicrucian, ba francmason, ba și una și alta. Dacă unii ”frați” au lansat ipoteze prudente, preferând argumentația documentată, sunt unii care preferă să afirme adesea multe, fără a dovedi, de fiecare dată, nimic.
Mort în refugiu în Rusia, în data de 21 august 1723, ”conform dorinței sale exprese, el a fost înhumat la Moscova în biserica Sf. Constantin şi Elena, biserica ctitorită de el în curtea mănăstirii greceşti Sf. Nicolae” (cu o întârziere inexplicabilă, de-abia în data de 1 octombrie 1723). Osemintele au fost repatriate în vara lui ’35, dar craniul lipsește: ”s-au găsit în raclă o parte din oseminte, fără craniu, cuprinzând oasele brațelor şi picioarelor înfăşurate în resturile unui veşmânt de mătase croit oriental” (N. Iorga).
Lipsa (sau furtul) craniilor este un fapt comun în cazul osemintelor celebre. Pentru a înțelege amploarea fenomenului recomandăm cartea lui Colin Dickey, ”Cranioklepty – Grave robbing and the search for genius” (2009), chiar dacă noi credem că motivele sunt mult mai sinistre decât preocuparea frenologică sugerată de autor. Lipsa craniului a născut legende, astfel, ”capul său a fost luat după moarte pentru a fi îngropat într-un cimitir rosi crucian din Scoția”. Specific legendelor artificiale, zămislite în mediul cult, dacă în trecut detaliile erau mai obscure iar recipientul craniului incert, în prezent detaliile par a se contura anacronic, în totală contradicție cu dinamica genului folcloric amintit: se afirmă că s-ar afla – nici mai mult, nici mai puțin – ”pe domeniul Rosslyn de lângă Edinburg, unde după cum bine se ştie, există încă din 1440 o mănăstire construită după regulile şi simbolistica masonică”.