Nu ai niciun produs în coș.

0
BT
Movila Lată, tumul

Santa Mare (s, C.o)

Movilele artificiale nu au fost construite doar în scop funerar. Un alt rol era acela de puncte de observaţie/semnalizare a pericolului, în cadrul unor reţele bine structurate în teren. Un adevărat sistem primitiv de ”avertizare strategică timpurie”. Aceste funcţionalităţi nu se exclud una pe cealaltă, terasa superioară a unui mormânt tumular putând foarte bine să fie amenajată ulterior şi în acest scop. Doar că atunci când arheologii realizează o descoperire funerară într-o astfel de movilă, rolul de ”punct de strajă” este trecut în plan secund sau ignorat cu desăvârşire.
Este şi cazul Movilei Late, amplasată ”în partea de Nord a satului”. Deşi MDGR (vol. IV/1901) o citează ca punct strategic ”această movilă, situată pe un deal înalt, este un punct însemnat de observaţie”, în RAN ea este integrată exclusiv complexului funerar tumular (o mare densitate de movile) din raza comunei.
Actuala comună îşi trage numele de la satul Santa Mare, a cărui denumire veche este Santa-Maria, cu o trimitere religioasă evidentă. Nu cunoaştem perioada în care denumirea localităţii a fost desecrată, după cum nu cunoaştem de ce locuitorii comunei (94.43% ortodocşi conform recensământului) nu întreprind nimic pentru restabilirea adevărului nume.