Mihai Gabriel Vasilencu (profesor de istorie la Școala generală din localitate; în mod bizar numit ”arheolog” în materialele de presă) a identificat o serie de artefacte ”ce aparțin Neoliticului, Eneoliticului, Bronzului sau Epocii Fierului”, printre care și două tăblițe dreptunghiulare cu inscripții: ”Înca de la început mi-au atras atenția două tăblițe de piatră ce au o inscripție care se aseamănă mai mult cu «alfabetul geților» la o primă vedere, dar şi cu tăblițele de la Tărtăria. Poate fi vorba şi de o formă de scriere paleocreştină. Specialiştii probabil vor descifra scrierea şi vechimea ei pentru a stabili adevărul istoric”.
Asemănarea cu alfabetul geților este problematică, deoarece nu este deloc clară referința pe baza căreia a fost făcută comparația ”la prima vedere” (sic!). Cât despre Tăblițele de la Tărtăria și scrierea lor ”sumeriană”, preferăm să ne abținem de la orice comentariu. O ipoteză mai plauzibilă pare a fi ”scriere paleocreştină” sau material provenit din tranzitul comercial antic (destul de probabil, dată fiind istoria veche a zonei).
În orice caz, prof. Mihai Gabriel Vasilencu nu suferă de falsă modestie, el sperând ”ca analizele să demonstreze că aceste tăblițe sunt primele forme de scriere din istoria lumii”. Conform afirmațiilor sale, descoperirea a fost făcută în cadrul unei periegheze (”în urma cercetărilor de suprafață”). Nici nu ar fi putut spune altceva – orice săpătură arheologică fără autorizație intră sub incidența Codului Penal. De altfel, Mihai Gabriel Vasilencu nu este la prima descoperire ”arheologică”, majoritatea pieselor descoperite permițându-i ”să amenajeze un spațiu muzeal în cadrul şcolii, pentru a-l folosi în scop didactic”.