T.R.E.I.

Orașul Costeşti , jud. AG

 

În data de 18.04.1930, în timpul Slujbei de Denie din Vinerea Mare, un incendiu a mistuit biserica din lemn din Costeşti şi cei 116 copii – ”aproape toţi copii satului” – aflaţi înăuntru.

O înlănţuire de cauze a dus la tragedie: refuzul ierarhilor de a permite celebrarea slujbei în biserica nouă, neterminată, starea precară a bisecularei biserici de lemn, refuzul preotului Dumitru Vişinescu de a ţine slujba în afara bisericii, blocarea de către părinţi – în încercarea haotică de a-şi salva copii – a singurei variante de ieşire. Nu s-a afirmat decât cu jumătate de gură că, de fapt, numărul victimelor este explicabil doar prin prostia crasă a părinţilor, care au acţionat ca o turmă dezordonată de animale, însă valul ulterior de sinucideri pare a demonstra că aceştia au înţeles, întru târziu, situaţia.

 

 

Pe locul tragediei s-a ridicat un monument de piatră, o capelă şi în 2003 o mică bisericuţă (cu hramurile Învierea Domnului şi Sf. Filofteia).

Legenda blestemului aruncat de furtul unor salbe asociate moaştelor Sfintei Filofteia (aduse în sat în cadrul unei procesiuni pentru alungarea secetei) pare a oglindi mai mult un tardiv suport psihologic decât un fapt real. Din incendiu a scăpat miraculos, neatinsă, doar Sfânta Evanghelie, despre care un martor ocular (Dumitru Ionescu †) relatează cum preotul Vişinescu o strângea la piept înainte de a muri.