Un singur om, cu resurse puține și metode rudimentare, a reușit să transforme o zonă aflată la 150 km de Capitală într-un ținut al irealității, o Mecca a ”fenomenelor și misterelor” paraistorice și paranormale, dintre cele mai exagerate. Numele lui este Rudan Vasile. Iar al poligonului imaginat de el, ”Țara Luanei din Munții Buzăului”.
Dincolo de baliverne, ”profesorul” Rudan a livrat românilor o lecție efectivă: în războiul psiho-informațional modern, românii sunt victimele sigure ale structurilor de manipulare, dezinformare și condiționare. Mai multe în Desfășurător.
Timp de lectură: < 1min Pe generalul Emil Străinu poți să-l placi sau nu. E chestiune de afinitate personală, de cultură, de multe. Însă e greu să susții că e un oarecare de care n-a auzit nici dracu’. Pentru că fie că vrei sau nu, umple ecranele TV, librăriile și sălile de conferințe. Și la propriu și la figurat. Des.…
Timp de lectură: 2min Bătrânul șnapan1 Rudan Vasile are idei puține, dar fixe. Un loc pe podium este rezervat metodelor descoperite de el de a prevede cutremurele de pământ. Ambele se bazează pe senzori biologici: una pe supersimțurile animalelor, alta pe o tehnică care pare ciudat de asemănătoare cu radiestezia (el zice că n-ar fi!). Noi nu ne pricepem…
Timp de lectură: 2min În anul 1996, arh. Silvia Păun (†) publica la Ed. Tehnică o carte album în ediție bilingvă, ”Identități europene inedite Italia-România”. Din păcate, tirajul redus și costul în sine (explicabil prin calitatea hârtiei și tiparului), au făcut ca acest volum să fie puțin accesibil publicului larg. Referindu-se la forma palmară, arhetipală, autoarea prezintă o…
Timp de lectură: 2min Loch Ness este un lac scoțian în care se zice că-și face veacul (la propriu și la figurat) un monstru acvatic, poreclit Nessie. Concret, pe monstrul acesta acvatic, Nessie, nu l-a văzut nimeni niciodată la față. Dar asta nu-l împiedică să producă tone de cash din turismul de nișă. (click pe fotografie pentru a…
Timp de lectură: 5min În anul 2012, la editura buzoiană Editgraph apărea cartea ”Tărâmul Luanei – Basme şi legende buzoiene”. Autori: soţii Nicoleta şi Raul (Viorel) Gâlmeanu. Lectori, nu mai puţin de 4 (patru), toţi profesori: prof. Carmen Elena Dragnea – Bucureşti, prof. Smreciu Simionescu Liliana – Buzău, prof. Silvia Stanciu – Buzău şi prof. Denisa Mihăilă – Buzău.…
Timp de lectură: 3min ”Stâlpii Tainiţei” au atras pe mulţi. Fie misterul locaţiei eluzive, fie legendele la fel de eterate, au înfierbântat imaginaţia şi au născut obsesii. Unii şi-au văzut de căutările lor, alţii au inventat rezultate în lipsa faptelor. Fiecare cu ce ştie şi ce poate. Într-o postare din data de 02.03.2011, Georgiana Rizescu1 oferea câteva fotografii ale…
Timp de lectură: 11min Prima menţionare în presa centrală a Vf. Ţurţudui, se datorează unui interviu din revista ”Ştiinţă şi Tehnică”: ”– Pe dealul Săpăturilor, de pildă, ciudăţeniile abundă… – Exact! Mai ales lespedea mare, prelucrată, cu un evident strat de glazură – aţi publicat fotografia unui fragment în numărul din august al revistei «Ştiinţă şi Tehnică». Lespezi de…
Timp de lectură: 2min Doresc să fac o predicţie: În perioada 1-30 septembrie a.c. (2015) nu se va întâmpla nici o catastrofă apocaliptică, nu ne va cădea niciun meteorit/ asteroid în cap, nu vom traversa nicio falie temporală, nu ni se va schimba ”frecvenţa” şi în genereral nu se va întâmpla nimic din ce prevăd şarlatanii comerţului cu frică.…