Paleoastronautica (numită mai nou și Teoria Extratereștrilor Antici) presupune contacte din cele mai vechi timpuri între populațiile pământene și vizitatori extraplanetari. Străinii zeificați ar fi stat la baza civilizației și progresului, în unele variante atribuindu-li-se chiar apariția vieții și a speciei umane pe Terra. Redusă la esență, este o formă de ”religie” materialist-tehnicistă.

Materialele din Desfășurător se concentrează pe vectorizarea ideologică, pe ramificațiile autohtone și pe urmele de acest tip din țara noastră.

Paleoastronautică și SF (I)

Timp de lectură: 4 min ”Scarabeul” Ceciliei Dudu. Despre cum s-a puit Dl. Nicolae Densușianu cu Dna. Paleoastronautica și despre juniorul rezultat, un roman SF pe alocuri infantil. ”Cecilia Dudu, născută în 1923, scriitoare de proză SF, a lucrat inițial în colaborare cu Dumitru Todericiu. În 1964 i-a apărut volumul Foc pe cer în Ursa Mică, semnat împreună cu acesta,…

Mai mult

Paleoastronautica în România (IV)

Timp de lectură: 3 min Continuăm retrospectiva primilor ani de paleoastronautică românească. Este povestea infiltrării și consolidării acestui curent cultural (?) venit de la Răsărit, integrat ideologic de comuniștii români și sprijinit să se împrăștie în societate.   Călin Popovici – ”Astronautică și paleoastronautică”, în ”Flacăra”, nr. 16/21.04.1962, pg. 23. La rubrica ”Cititorii ne scriu, noi răspundem”, Liviu Drăgan din…

Mai mult

Bibliografia Paleoastronauticii în România

Timp de lectură: < 1 min Infiltrarea (1960-1965)*   1960   *** – ”Urmele duc… în Cosmos?”, în ”Scînteia”, nr. 4754/11.02.1960, pg. 3 *** – ”A fost Pământul vizitat de cosmonauți?”, în ”Scînteia tineretului”, nr. 3341/11.02.1960, pg. 4 Ion Roman – ”Știință și Fantezie”, în ”Contemporanul”, nr. 10(699)/4.03.1960, pg. 3 F. Vișinescu – ”Cosmonauții au vizitat Pământul?”, în ”Scînteia tineretului”, nr.…

Mai mult

Zeița de oricalc, între realitate și ficțiune (III)

Timp de lectură: 2 min Coroborări. În ciuda faptului că existența misterioasei statuete este dată ca sigură, nu există niciun element de coroborare. Erzațurile de pe Internet, numeroase și prin însăși natura lor redundante, lasă poate o altă impresie. Dar este falsă. Este ciudat cum nimeni din familia, anturajul și colectivele în care a activat Doru Davidovici nu a ieșit…

Mai mult

Zeița de oricalc, între realitate și ficțiune (II)

Timp de lectură: 9 min Rezumatul turcesc. Contribuția ufologului Călin N. Turcu, prinsă în cartea sa ”Între firesc și imposibil” o vom reda în întregime, deoarece rezumă satisfăcător romanul ”Zeița de oricalc”. Partea proastă, dar deloc neobișnuită în domeniul misteriologiei, e că Turcu nu face nicio diferență între ficțiune și realitate. Sau mai bine zis prezintă ficțiunea lui Davidovici, fără…

Mai mult

Zeița de oricalc, între realitate și ficțiune (I)

Timp de lectură: 4 min Introducere în subiect. Celebritatea Zeiței de oricalc este tributară celei a regretatului av. Doru Davidovici (1945-1989), autor a cărui aură de legendă a fost întregită de tragicul (și stupidul!) accident care i-a curmat viața. Despre această statuetă știm doar ce-a scris Davidovici și nimic mai mult. A existat aievea? Este un produs al fanteziei scriitorului?…

Mai mult

”Oul radioactiv” de la Posești (II)

Timp de lectură: 3 min Îl cunoaștem pe dl. Dumitru Diaconu, i-am trecut de mai multe ori pragul casei. Am vorbit cu el câte-n lună și-n stele, dar și ce ne interesa pe noi – oul și uriașii. Omul e bătrân, e confuz, încurcă firele narative și detaliile. Însă ne-a oferit un pliant al cărui text îl semnase. ”De vorbă…

Mai mult

”Oul radioactiv” de la Posești (I)

Timp de lectură: 4 min Punere în temă. Ufologul Călin N. Turcu a menținut un interes constant pentru ciudățeniile prahovene de tot felul și tindem să credem că dezvoltase în fază incipientă o teorie care lega seismicitatea și radioactivitatea solului cu prezența obiectelor zburătoare neidentificate și a vestigiilor istorice de un tip aparte (direct relaționate cu sculpturile/construcțiile megalitice). În literatura…

Mai mult