Scepticul nu este cel care pune la îndoială,

ci cel care investighează sau cercetează

prin opoziţie cu cel care afirmă şi crede că a găsit”.

Miguel de Unamuno

 

Nu am vrut niciodată să cred din principiu.

Am vrut să știu”.

Vicente-Juan Ballester Olmos

 

 

Acest site este o carte de vizită, un spațiu de lucru și standul unei edituri.

Subiectele abordate se grupează sub termenul surogat ”Mirabilia & Obscura”, trimitând parțial la noțiunea de cabinet de curiozități (riguros demonstrabil, toate categoriile prezentate fac parte din Ocultism, cuvânt greșit definit, prost înțeles și tocmai de aceea evitat).

Deși acest site are un singur autor, are la bază un efort colectiv, însumând varii contribuții. Nu susținem moda improbabilă a ”cercetătorilor” factotum, în fapt o legendare populară a hoției și ingratitudinii.

Ce facem pe aici? Cunoscând foarte bine un domeniu, îl prezentăm în detaliu studiat, mizând pe o combinație ternară: analiză, umor și adevăr. Dacă vă așteptați să vă povestim cum ne-am întâlnit cu reptilieni în benzinării de provincie, vă pierdeți timpul.

Eticheta de debunkeri provine de la persoane care nu înțeleg conotația termenului. Debunkingul este o formă de răstălmăcire de sens contrar. Plecând de la o cunoaștere simplistă și deficitară, debunkerul își construiește argumentația pe chichițe știentifizate, ajungând la rezultate prestabilite. Debunker e Român Cristian, zis Zmeul (de la înfățișare, nu de la comportament). În ceea ce ne privește, ne considerăm sceptici în definiția lui Miguel de Unamuno: ”Scepticul nu este cel care pune la îndoială, ci cel care investighează sau cercetează prin opoziţie cu cel care afirmă şi crede că a găsit”.

Întotdeauna există o doză de subiectivism. Încercăm să-l dirijăm mai mult spre persoane și cât mai puțin spre fapte. E un bun exemplu mai sus, cu Român Cristian.

Două sfaturi de lectură:

      • În majoritatea cazurilor, există niveluri de lectură intercalate, în sensul că subiectul poate fi altul decât pare la prima vedere și poate merită să citești atent;
      • Deoarece operăm doctrina ”fleet in being”, anumite pasaje nu au înțeles evident decât pentru un număr restrâns de persoane. Dacă nu vi se adresează direct (puțin probabil!), le puteți ignora.
***

Aici ar trebui să fie locul în care autorul acestui site ar trebui să se descrie ca cel mai frumos, deștept, original, talentat, și bine informat. Adevărul este că, spre deosebire de cei mai mulți care activează în domeniul ”fenomenelor și misterelor”, noi avem fapte și faptele spun mai multe decât am putea-o face noi vreodată.

Așadar nu ne simțim datori să ne pledăm cauza în fața nimănui! Lăsăm ideile și rezultatele să vorbească pentru noi.

Atunci când nu se specifică în mod explicit altceva, scriitura acestui site este semnată de Vlad-Ionuț Musceleanu (V.I.M.). Credeam că această asociere este de domeniul evidenței și că menționarea ei ar fi pur și simplu inutilă, însă unii pripași au reclamat o formă de neasumare, sau așa ceva. S-a rezolvat și acest aspect.

Vlad-Ionuț Musceleanu este licențiat în Psihologie-Sociologie, cu studii postuniversitare în Psihologie militară. Născut în 18.02.1979, de la 14 ani  este implicat în studiul domeniilor de  frontieră, alături de personalități care în România au făcut istoria domeniului pe care-l abordează. La 42 de ani împliniți, combină expertiza cu publicistica, sperând că enigmele și misterele reale nu vor fi confundate cu știrile false, markentingul deceptiv și propaganda ostilă.

***

Acestă platformă media este un proiect al Asociației pentru Dezvoltare Durabilă ”Zorile” (RN ONG 6871/A/2007, CIF 22271809).

 

CONTACT