În urma apariției materialului video Memorial Albu Grigore Gral 2022 (aici) am hotărât să retragem articolul scris inițial pe seama profesorului orb.
Motivația e simplă. Ne-am crezut datori să combatem ceea ce consideram și încă considerăm a fi niște rătăciri*. Ar fi avut rost dacă ”învățătura” lui Grigore Albu Gral era vie. Nu este – vedem în filmare o mână de oameni, oameni puțini la propriu dar mai ales la figurat, metaforic adică, trecuți bine de vârsta elanului și a faptelor, amintind cu tușe misticoide despre profesorul care le-a predat o teorie și practică ”din care nu au înțeles nimic”! E sintagma care se repetă la toți vorbitorii; ”nu am înțeles nimic”. Bun așa!
Și ce sens ar fi avut/ mai avea efortul nostru? Nici unul!
Să-i fie țărâna ușoară lui Grigore Albu Gral și Sermoterapiei sale! Cel mai bun antidot pentru el și ea nu este polemica, ci Uitarea.
*Să explicăm și rătăcirea Sermoterapiei, o presupusă știință și artă pe care chiar (re)descoperitorul ei, Albu Grigore Gral o încadrează în categoria magiei lexicale.
Magia lexicală are la bază verbul conștient, încărcat cu intenție, semnificație și potențial. Ca să poată avea efect, operatorul trebuie în primul și-n primul rând să fie încredințat de puterea pusă în cuvintele sale. Și asta nu funcționează ca întrerupătorul de curent sau robinetul de apă, închis – deschis, deschis – închis, on – off și tot așa. E o stare de permanență, interiorizată, care tinde să devină un automatism.
E lesne de înțeles ce autocontrol cere Cuvântul care zidește sau dărâmă. Ce disciplină și echilibru interior. Pentru că altfel practica se întoarce foarte rapid împotriva operatorului. Să predai la liber și la grămadă o astfel de tehnică (căci despre o tehnică este vorba!) implică fie lipsă de discernământ, fie încredințarea că ea nu dă rezultate sau nu poate fi însușită (transmisă). Avea Albu Grigore Gral discernământ?
”Profesorul Bâlciurescu, nu știu dacă ați auzit de el” este exemplul nostru concret. Dna. Luminița Albu strâmbă (cu intenția de a ironiza?) numele de familie al arhitecților Virgil și Liana Bilciurescu (de la Bilciurești, localitate, nu de la ”bâlci”, loc de dat în stambă). În una și aceeași frază găsim nu una, ci două tehnici de minimalizare, care atrag atenția acolo unde ar fi fost mai bine să nu.
Pentru că e lesne de observat că citirile”runice” ale lui Albu Grigore Gral au fost complet ignorate în publicistica arheologică de specialitate, semnată chiar de Virgil și Liana Bilciurescu și, mai nou, de fiica acestora, Amalia Bilciurescu (Manolescu).Mai jos, un articol din RMI nr.1-2/2007:
Și asta pentru că ”citirile” lui Albu Grigore Gral nu au nicio legătură cu arheologia, ba chiar alăturarea poate fi considerată jignitoare: