Paranormal

Acum un timp rula pe Internet o goangă care explica cifrele arabe, forma și valoarea lor prin… numărul de unghiuri ale fiecăreia. Am scris pe undeva, la vremea ei, de aberația asta. Ca și altele asemenea, ea este rezultatul a trei factori: minți (mult prea) odihnite, public ignorant plus credul  plus inert și nevoia unor de a se prezenta ca oculți, cunoscători într-ale lumilor nevăzute și toate cele.

Broșura următoare – Alfegas – la Symbolique des Chiffres (Paris, 1913) – a aparținut bibliotecii regretatului Silviu N. Dragomir. Scanarea s-a făcut în cadrul C.I.D., iar finisarea este semnată de prietenul nostru Șapte.

Alfegas a făcut parte din influentul cerc al ocultiștilor eclectici francezi de secol XIX dirijat de Papus (Gérard Encausse). Dezvoltă și popularizează ideile lui Éliphas Lévi (Alphonse-Louis Constant), care derivă literele grecești și latine, dar și cifrele arabe dintr-un pantaclu numit de el ”Planul Thebei” (vezi ”Cours de philosophie occulte. Lettres au baron Spedalieri”, 1861, scrisoarea XII). Aceeași figură este indicată anterior ca ”Semnul Marelui Arcan” (”Clef des grands mystères…”, 1859):

 

 

Foarte probabil fantezistă, soluția Lévi – Alfegas are doza sa de eleganță și romantism. Ceea ce lipsește teoriei unghiulare, de factură făcătură profană și New Age.

Lectură plăcută și folositoare: