Paranormal

Care kill the cat” spune un proverb anglo-saxon din sec. XVI (a. 1598). ”Care” avea sensul de grijă și neliniște în ceea ce-i privește pe alții, față de probleme care nu sunt ale tale. În timp, forma proverbului a evoluat; astfel, la începutul sec. XX avem deja forma comună ”Curiosity kill the cat”, cunoscută și publicului român. Sărmanul animal de companie pare să fie înconjurat de o mulțime de pericole mortale…

***

I. Faptele. Pe bază de contract, comandă fermă și bani plătiți, Raytheon a instalat acum câțiva ani în aria comunei Corbu (jud. Constanța) un radar de generație (foarte) nouă, numit generic HFSWR (High Frequency Surface Wave Radar). Destinat să monitorizeze traficul maritim din Zona de Exclusivitate economică, a fost integrat în SCOMAR (Sistem Complex de Observare, Supraveghere și Control al Traficului la Marea Neagră), componentă a arhitecturii de protecție a graniței maritime a României.

Informația se află chiar pe site-ul corporației: ”Raytheon HFSWR is deployed and operational with systems on the Indian Ocean and on the Black Sea [s.n.]”1. Așadar surse deschise, secret zero, numai bunăvoința de informare corectă să existe.

HFSWR

II. O presă interesată. Citând surse internet obscure (și neprecizate), tabloidul ”Libertatea” publică în data de 26.09.2010 un articol cu titlul ”România deține arma cutremurului?”. Acest material a devenit sursa primară pentru toate dezvoltările de mai târziu și faptul nu este de mirare. Fiind o fițuică pentru retardați, nu este deloc surprinzător că retardații se informează din ”Libertatea”.

Antenele de la Corbu

Reținem însă trimiterea: ”Conform informaţiilor vehiculate pe internet în luna august [2010 – n.n.]…”2. O simplă căutare pe Google (setată după intervalul de timp personalizat 1 iul. 2010 – 31 oct. 2010) ne arată că pe Internetul ăsta nu-l prea forfotea stomacul și nici nu-l f_ grija de instalațiile de la Corbu. Pe alții însă, da, și cum-necum, deranjații erau din trustul lui Dan Voiculescu.

În ”Stăpânul plajelor sălbatice”3 (”Jurnalul Național”, 27.07.2010), Petru Zoltan descrie conflictul imobiliar dintre MApN, Primăria Corbu, localnici și inverstitori, având ca măr al discordiei un teren de sute de hectare. E lesne de înțeles valoarea pământului din acea zonă și ce interese sunt la mijloc. Așa că s-a montat o conspirație, cu radiații, război geofizic și în general foarte, foarte multe goange. Vom detalia pe parcurs, în tihnă, fără grabă.

Până una-alta, să reținem trei aspecte:

    1. Spune Zoltan încă din iulie 2010: ”Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a pus stăpânire în anul 2009 pe o bucată de 10,5 hectare de plajă sălbatică pentru a amplasa un radar şi antenele aferente [s.n.], care fac parte dintr-un sistem modern de supraveghere a traficului maritim pe Marea Neagră, denumit SCOMAR”. Așadar, se știa de radar încă de pe atunci. De unde, când și în interesul cui a apărut teoria cu HAARP-ul de la Corbu?;
    2. În ”Libertatea” nu se suflă o vorbă despre interesele imobiliare și de conflictele declanșate de ele în zonă. În schimb, se bat câmpii pe o plajă extinsă;
    3. Nu este prima dată când în județul Constanța teorii ale conspirației se amestecă vinovat cu interesele imobiliare. Am scris cu altă ocazie despre un teren bântuit de fantome, care fantome înspăimântau localnicii naivi. Cumpărat pe bucăți la prețuri derizorii (pe motiv de activitate paranormală), acum este populat de vile ultimul răcnet și fantomele nu mai deranjează fix pe nimeni.

(va urma)