T.R.E.I.

Sat Buzaş, comuna Rus, jud. SJ

 

În marele banc de gresii de pe teritoriul satului, au fost semnalate înscrisuri străvechi: ”nişte ciudate şi inexplicabile însemne ca nişte cercuri concentrice realizate cu un empiric compas în gresiile fine, moi. Şi mai ciudat ni se pare un înscris cu caractere arhaice, ilizibile.

Unele dintre ele par a aparţine substratului creştin: ”O cruce e scrijelită mai în dreapta, având braţele acoperite de un triunghi (în aceeaşi manieră în care vechile cruci de lemn aveau braţele orizontale protejate de intemperii cu şipci de lemn ori siţă)”. Se aminteşte şi un posibil edificiu rupestru: una […] aducând unui bizar, arhaic, mic altar”.

 

 

Din păcate, refacerea traseului descris de Lucian Petru Goja pe hartă, este o muncă fără sorţi de izbândă. Deşi se presupune că semna un articol de turism, autorul cade în greşeala tipică de a descrie mai mult feeria naturii şi aventurile din vilegiatură decât locurile în sine. Plecând de la pozele publicate, s-ar putea ca localnicii să recunoască locaţiile, fiind necesară o periere a bancului de gresii.

Din câte cunoaştem, aceste înscrisuri nu sunt menţionate în nici o lucrare ştiinţifică de profil.

 

Sursa.