T.R.E.I.

DN 57, între [I]eşelniţa şi Dubova, jud. MH

 

Sculptură megalitică modernă, Statuia lui Decebal a fost realizată in situ, într-un pinten de stâncă din Golful Mraconia, pe malul stâng al Dunării, în zona Cazanelor Mici. De mari dimenisuni, realizarea este brută, fără grijă pentru detalii, folosindu-se chiar ciment pentru a retuşa imaginea de ansamblu.

 

 

Finanţată de Iosif Constantin Drăgan, a fost realizată în perioada 1994-2004, deşi sculptura lasă în continuare impresia de provizorat şi lipsă de finalizare. Asemănarea patriotard-găunoasă cu Mount Rushmore, făcută de unii, este deplasată, între cele două obiective neexistând nici un termen de comparaţie.

Din punct de vedere esoteric, nasul unei statui este esenţial pentru ”viaţa” sa (a se vedea Sfinxul de la Giseh şi curentele iconoclaste). În mod premonitoriu, la Statuia Decebal tocmai acesta s-a fisurat, apoi a fost dinamitat şi ulterior reconstruit din beton-armat.

Drăgan, personalitate controversată, oscilantă politic dar fermă în credinţa sa protocronistă, nu a uitat să se imortalizeze prin inscripţia de sub sculptură, compusă, ironic, în latină: ”Decebalus Rex – Dragan Fecit” (Regele Decebal – făcută de Drăgan). ”Tabula Traiana”, amintind de cel de-al doilea război daco-roman se află pe malul sârbesc, la ieşirea Dunării din Cazanele Mici. Noul amplasament a fost realizat odată cu barajul hidrocentralei Porţile de Fier I.