Dacia preistorică și istorică

Deținem câteva pagini din corespondența adresată antropologului Cantemir Rișcuția (†2003) de un localnic din județul Hunedoara, Grueț Constantin. În ele sunt semnalate unele vestigii (presupus dacice) din satul Săliște, com Băița, jud. HD și dezvoltările din Peștera (Avenul) Cizmei – sat Ribicioara,  comuna Ribița, jud. HD.

Din scrisul nesigur, tremurat, al bătrânului Grueț răzbate un remarcabil spirit civic și preocuparea pentru cercetarea și protejarea (conservarea) vestigiilor trecutului. Nu același lucu se poate spune despre autorități, dar asta este o altă poveste.

Am stat mult pe gânduri dacă facsimilele ar trebui sau nu publicate. Adevărul e că și fără ele la Peștera Cizmei se distruge într-o veselie, fără doar și poate localnicii favorizând situația (Ca să intri în ea trebuie echipament speologic voluminos, care se vede dacă nu preferi să te uiți în altă parte.  Și pui mâna pe telefon și anunți Poliția. Nu este nicio prăduială să legi braconieri arheologici, că nu ești nici ortacul lor, nici n-ai mâncat cu ei din aceeași farfurie. Nu e nicio băieție să acoperiți niște ticăloși care distrug, naiba știe de ce, urme vechi de mii de ani.)