T.R.E.I.

Orașul Baia Sprie, jud. MM

Legendele de la Biserica romano-catolică Sf. Maria (Piaţa Libertăţii, 36; 1858) sunt legate mai ales de turle.

Un incident ciudat este legat de ritualul de ”botez” al construcţiei şi un semn de ghinion (sau poate de un pahar incasabil): ”Muncitorul care a fixat crucea (de pe cea de-a doua turlă – n.n.) se numea Bolonyi. Acesta a rostit de sus, din vârful turnului, un cuvânt de salut, ţinând un pahar de vin roşu în mână, a băut vinul şi a aruncat paharul, care a căzut pe o piatră ascuţită şi, totuşi, nu s-a spart”.

Există şi legenda crucilor de aur: ”despre crucile care sunt aşezate în vârful celor două turnuri ale lăcaşului de cult se zice că ar fi fost realizate din aur”.

 

 

Realitatea pare a fi alta: în ceea ce priveşte decoraţiunile superioare ale unor biserici, memoria colectivă s-a dovedit selectivă şi deformatoare: pornindu-se de la tabla suflată cu aur, aurită (mai ieftină şi mai probabil de a fi folosită), s-a vorbit de tablă de aur (aur tras în foi) şi apoi de aur masiv. Ceea ce este însă sigur şi a contribuit la perpetuarea legendei este că ”în fiecare zi când este însorit, crucile capătă o strălucire foarte puternică”.

Acoperişul a fost reparat în anul 1997, ceea ce ne face să credem că dacă – prin absurd – crucile erau într-adevăr din aur masiv, cum spune legenda, ele au fost ”debarasate” în linişte.