T.R.E.I.

Orașul Băile Tuşnad, jud. HR

 

Lacul de origine vulcanică Sfânta Ana (946 m.) este localizat în masivul Ciomatu, în apropiere de Băile Tușnad.  Legendele locale, cu mai multe variante, dar urmând în mare acelaşi fir narativ, vorbesc despre tinere fecioare înhămate la o caleaşcă de către un stăpân hain. În urma blestemului lansat de una dintre ele, Ana, cetatea (conacul, orașul…) se scufundată împreună cu tiranul, în urma evenimentului apărând lacul aproape circular Szent-Anna (Sfânta Ana). Completări târzii spun că cine merge și se spală în lacul Sfânta Ana este curăţat de păcate.

Credem că cel puțin o parte din legende au fost influențate de lipsa de viață a apelor lacului, generată de lipsa oxigenului și prezența emanațiilor mofetice (CO2) provenite din pereții și fundul craterului.

Vechimea lacului a fost doar estimată, în prezent neexistând o opinie comună asupra sa. Cea mai recentă datare (în sensul timpului scurs de la apariția lui), având ca obiect studiul polenului și al sporilor, plasează geneza lacului Sfânta Ana cu circa 9.800-8.800 ani, cu stadiul de turbărie şi lac puţin adânc (2006).

Adâncimea (max. 6.4 m), gradul de colmatare cu sedimente (grosimea stratului max. 4 m.) și suprafaţa de 19.50 ha, fac improbabilă o viitoare cercetare sistematică a fundului lacului pentru identificarea unor vestigii care să confirme sau să infirme legendele. Pur și simplu ar fi prea scump!