Tuneluri

Municipiul Slatina, jud. OT

 

În ziua de 7.06.2007, în urma unor lucrări edilitare, executate în partea veche a oraşului Slatina, în zona Parcului Eugen Ionescu, a ieşit la iveală un adăpost subteran, de aproximativ 100 de metri pătraţi.

Datarea (≈ 1880) a fost făcută prin compararea cărămizilor cu eșantioane locale cărora li se cunoștea vechimea. Beciul este construit în sistem boltit, cu arcadă semirotundă, iar intrarea era obturată cu o gură de beton. Podeaua pare a fi cimentată, iar pereţii sunt tencuiţi, situaţie neobişnuită pentru subsolul unei clădiri, ceea ce specialiştii presupun că ar fi de fapt.

În interior s-au găsit baterii folosite de mineri înainte de 1989, ceea ce înseamnă că s-a mai pătruns mult timp după construirea adăpostului, într-un scop rămas necunoscut.

Situl descoperit de muncitorii care modernizează parcul se află în imediata apropiere a Muzeului Judeţean Olt şi a Inspectoratului Judeţean de Poliţie Olt şi seamănă cu un depozit secret. Dacă în primele zile presa locală şi centrală au preluat subiectul, ulterior, din lipsă de interes sau din alte raţiuni, s-a pus ”batista pe ţambal”.

Detalii suplimentare, aici.