ParanormalCelsus bust

Existența citărilor greșit atribuite ține de istorie. Ele datează din timpuri imemoriale și credem că nimeni nu a încercat vreodată să documenteze primul caz păstrat de acest fel. După cum nimeni nu s-a obosit să scrie vreodată o istorie eshaustivă a lor, muncă cu adevărat titanică dat fiind numărul și răspândirea.

Se observă un fenomen curios, dar perfect explicabil: odată ce o astfel de atribuire greșită intră în memoria colectivă, nu numai că ea este considerată adevăr sine die, dar se dovedește extrem de greu, dacă nu imposibil de schimbat. Acest fapt se datorează raportului numeric al celor care-o mențin în circulație: cei care-o contestă (cu cele mai puternice argumente) sunt puțini în raport cu masa populară care o consideră adevarată și o (re)circulă la infinit.

Despre sintagma ”Crede și nu cerceta!” se afirmă nu numai că ar exista în Biblie, dar și că ar fi una dintre pietrele de temelie ale credinței creștine. Nimic mai fals. Puteți provoca pe oricine dintre extrem de mulții care fac aceste afirmații să le probeze cu Biblia în mână. Crede și nu cerceta!” NU există în Biblie, mot-a-mot. Nici ca implicație a textului. Deși este posibil ca unele versete și situații să poată fi folosite, scoase din context și din înțelesul lor comun pentru a susține o astfel de idee. Nereușind să găsească citatul exact, care nu există în Biblie, detractorii chinuie textul, extrăgând din context niște versete, pe care le analizează rupte de litera și spiritul textului. Pentru a fi conciși afirmăm: scot citate din context și le interpretează după propria lor voie.

De altfel, se cunoaște exact originea acestei expresii și doar cine nu vrea nu știe că ea aparține de fapt lui Celsus, un grec (filosof) adversar al creștinismului, care a trăit în secolul II. Lucrarea sa ”Alethès lógos” (Doctrina adevărată) datează aproximativ din 177, și este considerată prima lucrare de mare amploare scrisă împotriva creștinismului. Deși pierdută, ea poate fi reconstituită în părțile importante din lucrarea lui Origen, ”Contra Celsus”, scrisă tocmai pentru a combate ideile formulate în lucrarea acestuia.

”Crede și nu cerceta” se află în Cartea I, capitolul IX (I.9). Atragem atenția că Origen îl citează pe Celsus, apoi îi combate ideile formulate în citat. Unii, neînțelegand prea multe din raporturile Origen – Celsus, i-au atribuit paternitatea sintagmei chiar lui Origen, ceea ce este fals.

Și pentru a nu lăsa nicio urmă de îndoială, prezentăm în continuare fragmentul cu pricina:

Și el [Celsus – n.n.] afirmă că anumite persoane care nu doresc să ofere sau să primească un motiv pentru credința lor, tot repetă,«Crede și nu cerceta» și «Credința ta te va salva». El susține că aceștia spun de asemenea «Înțelepciunea acestei vieți e proastă, dar prostia e un lucru bun!». La care noi trebuie să răspundem, că dacă ar fi posibil ca toți să își abandoneze viața zilnică și să se dedice filosofiei, n-ar trebui să adopte altă metodă în afară de aceasta. Pentru că în sistemul creștin, vom afla de asemenea că există, fără să vorbim cu aroganță, la fel de multă investigație în principiile credinței, și în explicarea unor pasaje întunecate, care apar în scrierile profetice și în parabolele biblice, și de asemenea în nenumarate alte lucruri, care au fost fie povestite fie retrăite cu o semnificație simbolică, (precum este cazul cu alte sisteme). Dar fiindcă această cale la care ne referim este imposibilă, în parte datorită cerințelor vieții și în parte datorită slăbiciunii oamenilor, pentru că doar foarte puțini indivizi se dedică cu adevarat și sincer studiului, ce metodă mai bună ar putea fi pusă la punct cu scopul de a ajuta mulțimea, dacă nu aceea care a fost oferită de Iisus păgânilor?

Iar cine caută cu atenție în Biblie, va găsi exact contrarul celor afirmate de Celsus:

      • Cereţi, şi vi se va da; căutaţi şi veţi găsi; bateţi, şi vi se va deschide. Căci oricine cere capătă; cine caută găseşte; şi celui ce bate i se deschide” (Matei 7:7-8);
      • Ci cercetaţi toate lucrurile şi păstraţi ce este bun” (1Tes 5:21).