OZN

Ion Hobana (n. 25.01.1931, Sânnicolaul Mare, Timiș). D. Farcaș scrie că ”numele lui real a fost Aurelian Mantaroșie”, ceea ce este o jumătate de adevăr, deci o minciună. Se afirmă că Ion Hobana ar fi fost un pseudonim literar. Poate, dar răposatul își schimbase numele și-n actele de stare civilă și asta spune multe.

Naivilor li se livrează povestea cu 1968, OZN-uri, politica de independență a RSR și sfidarea sovieticilor. Cu vârf de lance în domeniu: Ion Hobana.

Afilierea politică și sentimentală a lui Hobană răzbate din publicistica cinzecistă din ”Scânteia tineretului” și nu simțim nevoia de a o comenta, pentru că vorbește de la sine. Stalinist și cadru de nădejde, că altfel nu putea publica acolo și atunci.

E greu de înțeles cum cineva își imaginează că tocmai el, omul lor, ar fi sfidat URSS-ul. Mai degrabă unii ne cred amnezici, născuți după ultima ploaie și buni de împachetat cu minciuni subțiri. Sau direct proști.

Și pentru interesații care flașnetează discursul nivelant, fals și denigrator ”așa erau vremurile, toți…”, reținem implicarea proactivă ce răzbate dintr-un pasaj simbolic (”Plenara comisiei de literatură pentru copii”):

Tov. Ion Hobana a criticat referatul (tov. Al. Popovici – n.n.) pentru faptul că nu a pus în centrul celor discutate problema orientării noi în domeniul literaturii pentru copii, rezultînd din articolul cu privire la problemele tipicului publicat în revista «Kommunist». Ion Hobana a exprimat părerea că referatul, menţinîndu- se în unele formulări la nivelul analizei luptei între elementele binelui şi ale răului, ignoră de fapt esenţialul: lupta de clasă (s.n.)”2.

Adică nu era suficient și trebuia mai mult.

Ancorat ideologic încă de la debut, Ion Hobana și-a jucat rolul în îndoctrinarea tinerilor. Întâi cu stalinism, apoi cu farfurii zburătoare și alte bazaconii. Nu că n-ar fi fost distribuit și-n alte piese…

 

 

În Galerie:

1. Ion Hobana – ”Pablo Neruda, luptător și cântăreț al păcii”, în ”Scânteia tineretului”, 268/19.02.1950, pg. 4; 2. Ion Hobana – ”Produs al «modului de viață american»…”, în ”Scânteia tineretului”, nr. 1003/12.07.1952, pg. 4; 3. Ion Hobana – ”Revelion imperialist”, în ”Scânteia tineretului”, nr. 1149/31/12.1952, pg. 5; 4. Ion Hobana – ”Pentru Stalin”, în ”Scânteia tineretului”, nr. 1208, 11.03.1953, pg. 3.

 

 

Note: 1Dan D. Farcaș – ”OZN-uri deasupra României”, Lifestyle publishing, București, 2017, pg. 48; 2*** – ”Plenara comisiei de literatură pentru copii”, în ”Gazeta literară”, nr. 20 (114)/17.05.1956, pg. 5.