Paranormal

Până ne dă ”criminalul de Putin” (Ada Meseșan, CringeQueen la EVZ) cu bomba-n cap și ne bagă-n gropan, românii au de dezbătut două probleme-limită: plagiatele unora și banii luați de mass-media ca să laude netransparent sau să tacă complice. Dar nu trebuie să ne ducem în atmosfera rarefiată a politicii ca să găsim situații trase la indigo.

Zilele trecute Laura-Maria Cojocaru a inundat presa cu panseuri despre liberul arbitru. Așa am aflat și noi de ”cunoscutul psiholog român” din Craiova, ea adică, președintă a Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă (INLPSI). Un ONG cu denumire înșelătoare, mimând inexistente valențe academice. Acum, când găsiți la un loc psihoterapie cu NPL, sexualitate, Yoga, radiestezie și alte bazaconii NewAge, fugiți. Noi doar sfătuim, fiecare face în schimb ce vrea. Liberul arbitru există, indiferent ce băsmește L-M Cojocaru.

Pe site-ul inlpsi.ro există o lungă rubrică ”Au scris despre noi”. Când mai auziți vorbindu-se despre tâmpirea românilor și rata de analfabetism funcțional, bateți la ușa  acestor publicații. Două sunt din județ: universulargesean.ro și arges-stiri.ro

Revenind la ”articolul” despre liberul arbitru, să-i urmărim traseul media. Texte cvasiidentice provenite dintr-o sursă unică, așezate integral sau fragmentar în pagină:

 

Acasă.ro, Clopoțel.ro, Garbo.ro – nesemnat, fără indicarea unei preluări;

Csid.ro – semnează Paula Rotaru. Universul argeșean – Marta Elena. Nu există indicații că  textul nu le-ar aparține;

Ziare.com. Aici situația este de-a dreptul schizoidă, de vreme ce Laura-Maria Cojocaru semnează un interviu cu…  Laura-Maria Cojocaru

 

Am continua (lista-i lungă), dar devine plictisitor și pentru noi și pentru cititor.

Sursa primară este un text de PR, numit pompos ”Comunicat”, emanat de Plus Communication. Ca să ne înțelegem bine, un text promoțional (publicitar) nesemnalizat ca atare.

Într-o litanie recentă, dl. Pantazi deplânge ceva cu totul similar, doar că la un alt nivel și cu alte mize. Ce uită ziaristul să spună este că originea acestor practici toxice nu la politicieni trebuie căutată.

 

N.B. La psiholog nu te duci nici din plictiselă și nici de plăcere, deși mai sunt cazuri. Te duci de nevoie și să cauți ajutor. În acele momente de vulnerabilitate n-ai nevoie nici de pipăit în ceacre, nici de pupat ansa, nici de dansat aura pe versurile și muzica lui Guru Guru. Colegiul Psihologilor din România este un for profesional impotent, care permite existența unor situații nefirești și periculoase ca cea prezentată mai sus. Am ajuns ca în perioada interbelică, când persoane analfabete își luau diplomă de ”grafologi”, țidulă care permitea ”orientalilor” să practice deschisul Tarotului și citirea viitorului în ghioc. Și da, tot prin ziare își făceau reclamă și pescuiau naivii.