ParanormalSeracu

Presa are menirea și datoria de a informa corect publicul. Însă a considera litera presei adevăr absolut este în cel mai bun caz o naivitate. Sunt însă și unii care aleg să se prefacă naivi, atunci când ”faptele” sunt în conformitate cu viziunea lor despre lume și fenomene. Cazul de mai jos este un bun exemplu!

Dan Seracu (1946-1999), zis ”Ermitul”, a fost un polivalent al lumilor văzute și nevăzute: doctor in chimie, profesor, cercetator, esoterist, ocultist, parapsiholog, bioterapeut – cu multiple domenii de activitate: Diagnosticare la distanță, Cristaloterapie, Aromaterapie, Divinația prin Tarot, Yi-Jing, Geomanție, Rhune, Kabbala, Autocontrol, Călătorii în timp și spațiu. Descrierea1 îi aparține fiicei sale, Alina Todea și ne oprim aici cu enumerările, pentru a nu fi acuzați de ireverență pentru un om decedat.

Articolul său – ”Bucla temporală” – are ca punct de plecare o ”știre” publicată în ”Expres Magazin”. Desigur, Seracu nici nu-și pune problema dacă materialul e fals sau nu; în viziunea sa enunțurile improbabile devin ”date primare” (sic!) Totul pentru a se avânta la o echilibristică teoretică într-o fizică improbabilă.

Numai că ”știrea” era falsă, iar faptele nu existau. ”Expres Magazin” a preluat un articol apărut în ”Weekly World News”, un tabloid care prezintă ficțiuni de dincolo de realitate într-o cheie puternic parodiantă.

Desigur, Dan Seracu nu este singurul care a căzut în capcana gândirii dezirative. Dar la ce calități psihice și parapsihice afirma că deține, este unul dintre cazurile cele mai jenante…

 

(click pe imagini pentru a le vizualiza la rezoluție maximă)

Seracu 1

Bucla temporală

Dan Seracu

O explicare posibilă a schemelor de genul cursei de avion Rio-Havana (decolare 1946 – aterizare 1992)

 Date primare: În anul 1992, pe aeropor­tul din Bogota (Columbia), a aterizat un avion Loockheed Constellation care deco­lase de pe aeroportul din Rio de Janeiro (Brazilia) spre Havana (Cuba) şi care dispă­ruse în mod misterios în timpul zborului. La bord, ţigările fumegau încă, iar cafeaua servită era caldă; avionul nu prezenta murdărie/praf exterior. Din fiinţele umane prezente la bord în momentul decolării nu rămăseseră decât scheletele, fixate cu centu­rile de siguranţă (Sursa: Expres Magazin, 3(129), 13,1993).

Ipoteză: În continuumul spaţiu – timp exista probabil din loc în loc bucle (fig. 1), care în anumite condiţii pot fi străpunse pe direcţia săgeţii.

Obiectele, materialele nevii, pot efectua străpungerea (saltul în timp) aparent fără stricăciuni, practic instantaneu, dar aceasta este fatală fiinţelor vii. Acestea din urmă, în momentul străpungerii, trec instantaneu în nefiinţă, dar procesele de descompunere au loc ca şi când corpurile ar fi continuat depla­sarea pe «ruta» normală.

În aceste condiţii, la reintrarea avionului în continuumul spaţiu-timp, toate obiectele de la bord (inclusiv combustibilul, motoa­rele etc.) erau în aceeaşi stare ca la stră­pungere şi ieşire, dar fiinţele vii existente iniţial la bord se prezintă de parcă (după un exitus instantaneu) ar fi parcurs ruta completă.

În ce priveşte aterizarea fără pilot (apa­rent), în condiţii normale, ea poate fi explicată acceptând o ghidare din «exterior» a aparatului2.

 

(click pe imagine pentru a deschide galeria)

 

Scurte comentarii

      • Povestea avionului care aterizează (de unul singur?) cu schelete la bord își are originea în tabloidul ”Weekly World News”.  A fost reluată de cel puțin trei ori (7 mai 1985, pg. 25; mai 1993, pg. 72; 7 sept 1999, pg. 72);
      • Se poate vorbi de o ciclicitate a știrilor false tematice. La oarecare timp după publicare, este demontată. Apoi timpul așterne uitarea și ciclul se resetează;
      • Odată publicată, știrea falsă este inevitabil preluată și de media respectabilă și rostogolită fără o minimă verificare. Vezi cazul ”Expres Magazin”, cu rezerva că respectabilitatea acestei gazete este doar o figură de stil (metaforă);
      • Invariabil, sunt introduse intenționat, sau apar involuntar, mutații (alterări ale poveștii și în special ale amănuntelor verificabile). Ele nu doar îngreunează așa-zisele ”ancore mnemotehnice”, dar câteodată lasă impresia că ar fi vorba de o poveste diferită.

 

Note: 1danseracu.fidelia.ro; 2Dan Seracu – ”Bucla temporală”, în ”Arhetip – renașterea spirituală”, nr. 10, pg. 29.

 

Mai multe despre Dan Seracu și ideile sale despre Bucegi, cristale de cuarț, tunele, ș.a. puteți citi  aici.