OZNEmil Barnea Hoia Baciu Foto I (lupă)

Branduite ca unele dintre cele mai reușite cadre fotografice OZN din lume, cele trei (în realitate 5) poze ”trase” de Emil Barnea în data de 18.08.1968 repezintă o enigmă în sine, generată de informațiile puține și adesea contradictorii care circulă pe piață.

(click pe imagine pentru a le deschide galeria)

 

Din câte ne-am lămurit, nu este vorba de nicio secretomanie, ci mai degrabă de tehnica deficitară a chestionării martorilor de către oameni care nu stăpânesc tehnica interviului. Memoria precară, specifică vârstelor înaintate, anumite sincope generate de un ping-pong publicistic și timpul nivelator (de la evenimente a trecut o jumătate de secol!) întregesc tabloul general.

Să răspundem pe moment la câteva întrebări esențiale.

    • Unde și-a developat E. Barnea filmul?

Cu o mare probabilitate filmul a fost developat în laboratorul foto al Institutului unde lucra. În orice caz, atunci când ing. Gheorghiță a luat contact de existența cazului, filmul era developat și un prim set foto (de calitate destul de slabă) era deja scos pe hârtie.

    • A câta generație sunt fotografiile deținute în prezent de Gheorghiță?

Corespondentul Agerpress de la Cluj, Ludovic Roman (†), a făcut după negativele originale cel puțin trei seturi de fotografii în laboratorul lui (?!?).  Unele, de dimensiune mai mare, au fost trimise cu avionul la București. Două, de dimensiune mai mică, le-a primit F. Gheorghiță. Negativele a fost încredințate lui Roman, pentru Arhiva Agerpress.

    • Mai sunt negativele la Agerpress?

Din câte am încercat noi să verificăm, nu. Gheorghiță afirmă că Ion Hobana (†) le-ar fi căutat la rândul lui acolo, fără succes. Un amic glumea, afirmând că răposatul Hobana avea capacitatea parapsihică de a dematerializa dovezile materiale ale fenomenului OZN. La rândul nostru îi răspundeam zâmbind că poate nu era chiar atât de parapsihică ccapacitatea asta. Doi oameni puși pe glume proase…

 

N.B. O parte din datele de mai sus au rezultate din interviul telefonic realizat de colegul Cezar Dărac, membru ASFAN, cu Florin Gheorghiță (21.02.2018). Mulțumim ing. F. Gheorghiță pentru disponibilitatea de a lămuri unele aspecte rămase nelămurite. Deși există informații concludente și din alte surse, nu suntem autorizați să le facem publice, cel puțin deocamdată. Fotografiile au fost extrase din cartea ”Fenomenele de la Pădurea Hoia-Baciu” (coord. Adrian Pătruț).