Paranormal

Controversatul serial american Twin Peaks a fost difuzat în epocă și la televiziunile din România. Nu știm în ce măsură a influențat apetitul publicului spre paranormal și suprarealism; știm în schimb că unii ziarici1 au creat mitologie locală sub influența lui.

Pentru cei familiarizați cu celebra pădure Hoia-Baciu (Cluj), și mai ales cu ceea ce se afirmă despre ea, anumite asemănări cu dezvoltările din serial sunt frapante. Nu este vorba nici de coincidență, nici de întâmplare. E o construcție deliberată, a cărei rădăcini s-au pierdut în timp. Vehiculele? Fițuici New-Age care confundau realitatea cu fantezia și amestecau minciuna deliberată cu doze homeopatice de adevăr.

Deținem mai multe elemente în acest sens; astăzi prezentăm doar unul: ”Dracula” nr. 70/1995 – ”Harta enigmelor și a locurilor din România unde se petrec cele mai multe fenomene paranormale” [coperta și pg. 4-5]. Pădurea Hoia-Baciu nu putea lipsi…

 

Dracula nr. 70 1995 coperta

Dracula nr. 70 1995 pg. 4 (lupă)

 

Transcrierea textului:

«Sălașul Negru» [s.n.] – Pădurea Hoia Baciu de lângă Cluj

Este poate locul de care s-au legat cele mai stranii ipoteze, locul unde sătenii spun că ar fi «Poarta spre Iad» [s.n.], locul în care până acum nici o echipă de ziarişti sau de reporteri TV nu a reuşit să filmeze sau să facă fotografii. Unul dintre cei care au studiat fenomenul este renumitul specialist clujean Adrian Pătruţ, dar nici el însuşi nu a putut până în prezent să găsească vreo explicaţie pentru bruştele schimbări de vreme din zonă, sau pentru materializările unor chipuri sau obiecte luminoase ce apar pe puţinele fotografii ce mai pot fi developate din filmele întregi făcute în Hoia Baciu.

Una dintre cele mai remarcabile astfel de fotografii se află astăzi în posesia noastră: este vorba de un ciudat obiect luminos ce pare a veni drept spre obiectivul unui aparat cu ajutorul căruia se dorea imortalizarea unei stranii formaţiuni de nori deasupra pădurii” [pg. 4].

Nu ne propunem să analizăm toate aberațiile cuprinse în cele câteva fraze. Reținem doar că ”sătenii” nu vorbesc nici despre ”Sălașul Negru”, nici despre ”Poarta spre Iad”, și în general nu prea vorbesc despre fenomenele paranormale din pădure. Deoarece, surpriză! – nu le cunosc. Iar cei care mai știu una-alta, le-au aflat din mass-media sau de la ”cercetători”, nu din memoria colectivă orală.

Așa că, în lipsă de altceva, nu strică să luăm elemente ficționale din seriale TV și să le prezentăm publicului necunoscător ca autentice și … autohtone.

 

Notă: 1Termen creat și consacrat de inspiratul pamfletar Răzvan Boanchiș.