T.R.E.I.Mireasa fantomă K001

Pădurea Radovan se găseşte în comuna omonimă din jud. Dolj, aflată în vecinătatea Lacului Fântânele (360 ha), situat la rândul său la 3 km Nord de localitate.

Sătenii povestesc oricui vrea să-i asculte o întreagă cazuistică paranormală având ca punct de plecare sinuciderea unei tinere femei, refugiate în satul doljan din Moldova. Deşi există încă supravieţuitori ai evenimentelor din decada anilor ’40, timpul pare să-şi fi spus cuvântul, marturiile lor, deşi unele cu elemente foarte vii, sunt parţial contradictorii.

 

DTM L-34-144 (lupă)

Povestirile despre Ileana, ”Mireasa din Radovan”, urmează două fire narative, care explică gestul tragic al tinerei de a se spânzura la o vârstă atât de fragedă.

Nicolina Şania, martoră la autopsie, cunoaşte o variantă a legendei care leagă decizia de un viol: ”Cum puţini bărbaţi rezistau să nu îi facă avansuri Ilenei, la un moment dat, prin sat circula zvonul că al lu’ Mitran [Marin Mitran – n.n.] se încurcase cu moldoveanca. Cică o forţase şi o lăsase grea. De-asta s-a şi omorât, săraca. A crezut că are copil şi, decât să se facă de ruşine, mai bine şi-a luat zilele. I-au scos tot ce avea în ea, până când s-au convins ei că n-avea nici un copil în pântec1.

Maria Muşetescu (75 ani), la rândul ei contemporană evenimentelor, are o altă variantă: ”Muică, era frumoasă foc ca toate moldovencele. S-a îndrăgostit de ea un băiat de aici de la noi din sat şi s-au luat. Dar în noapte nunţii, ginerele a fost omorât în bătaie de câţiva nuntaşi. De necaz, mireasa s-a dus în pădurea de la marginea satului şi s-a spânzurat de ciutura unei fântâni2.

Este ceva neclar aici şi nu este exclus ca două întâmplări reale (sau legendare!) să se fi suprapus. Vorbim de mărturii ale unor martori oculari care diferă semnificativ. De exemplu, iată ce povesteşte Constantin Ţipişte, cel care a descoperit cadavrul şi plasează evenimentul în primăvara anului 1940: ”Şi cum mergeam eu aşa, la un moment dat, am zărit ceva atârnând de un copac. La început, nu mi-am dat seama ce era. Am crezut că cineva agăţase o treanţă de crengi. Când m-am apropiat, însă, am descoperit cu groază că era o femeie prinsă într-o funie: Ileana se spânzurase”. Aşadar un copac în varianta lui Ţipişte şi ciutura unei fântâni la Maria Muşetescu. De fântână amintesc şi alte surse: ”În pădurea satului, situată la 3 km de localitate, pe drumul spre Craiova, se află o fântână unde, cu peste 60 de ani în urmă, s-a spânzurat o tânără”.

 

Lupă Planurile Directoare de Tragere, planşele 2940 (an 1953) şi 2941 (an 1958)

Posibila fântână la care se face referire în legendă apare figurată pe hartă.

 

Personajul principal a existat în realitate, după cum documentează Mateiaş Mihai:

… există dovezi în sprijinul acestei legende susţinute de documente făcând parte din arhiva registrului de decese a comunei Radovan, registre care certifică următoarele: document: Registrul pentru Decese al comunei Radovan pentru anul 1948; numele decedatei: Eleana Padomianu; data decesului: 3 februarie 1948, ora 17.00; profesia: agricultor; religia: ortodoxă; nascută: 1931, comuna Ghergheasa, judeţul Râmnicu Sărat, Moldova; vârsta: 16 ani; părinţii: Ghiţă şi Maria Padomianu; locul decesului: comuna Radovan – Pădurea Statului, punctul Vlădăşel; prin ordin Parchet Tribunal Dolj 933/1948 (moarte violentă)3.

Deşi actul nu specifică starea civilă, putem observa că Eleana Padomianu îşi păstrează numele de domnişoară. Este posibil ca unele neclarităţi legate de evenimentul tragic să fie depăşite prin lectura dosarului de anchetă, întocmit de organele de cercetare la momentul respectiv. Elemente noi ar putea fi adăugate din căutarea urmaşilor familiei în Moldova – se ştie de exemplu că ”venise împreună cu una dintre surori şi-şi găsise de lucru în gospodăria lui Marin Mitran4.

Anumite neînţelegeri legate de titulatura de Mireasă – ”fata s-a spânzurat îmbrăcată în rochie de mireasă”, ceea ce este improbabil – sunt explicate de obiceiurile zonei, legate de moartea celor tineri şi nenuntiţi, după cum lasă să se înţeleagă şi localnica Nicoleta Sania: ”Au îngropat-o ca pe un câine în cimitir. Nici n-au băgat-o în biserică din cauză că păcătuise. […] Au îmbrăcat-o în mireasă pentru că aşa e obiceiul la noi. Fata care moare nemăritată e îmbrăcată în mireasă5.

De sinucidere, localnicii leagă o serie de zeci de bărbaţi înecaţi în lacul Fântânele, dar şi accidente rutiere, petrecute în condiţii bizare.

 

Lupă Ortofoto 2008 ANCPI

 

Accidentele de maşină par a avea un tipic, fixat de o anumită porţiune de drum şi de prezenţa spectrală a Miresei, aceasta aparând brusc în diferite ipostaze, distrăgând astfel atenţia şoferilor, care pierd controlul autovehiculului şi produc accidente grave, de multe ori mortale.

La un moment dat, drumul naţional 56 (DN 56, clasificat şi ca E79) traversează pădurea Radovan pe o distanţă de 6.5 km. Caracterizat ca un ”tronson de drum drept şi neted”6, în această zonă au loc anual câteva accidente mortale. Ideea unui spectru care iese înaintea maşinilor, provocând accidente pare a fi confirmată de mărturia unor şoferi care au văzut fantoma, fără a-i cădea victimă. Localnica Ioana Ene relatează: ”S-a auzit acum câţiva ani că nişte şoferi care treceau noaptea prin pădure au văzut silueta unei femei îmbrăcate în alb. Alerga prin pădure şi de câteva opri a trecut prin faţa maşinilor. S-au oprit în sat speriaţi şi ne-au întrebat cine era. Când am auzit, imediat ne-am dat seama că era mireasa din Radovan7.

O posibilă extindere a ariei de manifestare, o plusare am spune noi, aduce RTV.net: ”Localnicii spun că mireasa bântuie şi pe drumul de lângă pădure, iar oamenii spun că de multe ori a înspăimântat şoferii sau trecătorii, iar cei care au drum prin zonă sunt sfătuiţi să treacă repede, fără să privească în stânga sau în dreapta, şi să încerce să nu bage în seamă niciun sunet sau nălucă. Doar aşa vor scăpa de blestem, iar în caz contrar mireasa îi va duce cu ea în inima pădurii, de unde nu se vor mai întoarce vreodată8.

Investigarea acestui subiect se poate continua cu studiul registrelor/ dosarelor Poliţiei (morţi prin înec şi accidente rutiere), însă din experienţa noastră ştim că acest lucru este mult mai dificil decât pare. Reflexele secretomaniei altor epoci au rămas treze şi se manifestă fără ezitare.

 

N.B. Acest caz NU a fost investigat de noi la fața locului. Cele de mai sus constituie o fișă preliminară de subiect.

 

 

Note: 1,3,4Mateiaş Mihai – ”Năluca Miresei din Radovan”, 03.04.2011; 2Cristian Dogaru, Dana Mihai – ”Poveştile lacurilor blestemate”, 02.06. 2010; 5,6,7Sergiu Neagu – ”Un sat din Dolj e terorizat de fantoma unei sinucigaşe”, în ”Ziarul”, 11.01.2005; 8Narcisa Tomulescu – ”Descoperă blestemul mireselor moarte”, 15.09.2012.