ParanormalPavel Coruț

În una dintre primele sale cărți, a cincea din Seria ”Octogonul”, Pavel Coruț glosează pe tema fenomenului de tip ”magnetic hillMăgura, de lângă Bacău:

 

Pavel Coruț - Dincolo de frontiere

Lângă Măgura Bacăului se manifestă o forță stranie, care ridică la deal autoturismele cu motorul oprit. Fenomenul este cunoscut de mulți ani, a fost prezentat la televiziune și în presă, dar nimeni nu îndrăznește să-l abordeze. Avem mii de savanți cu diplome de tot felul, dar n-avem nici o explicație1.

Peste câteva rânduri, introduce și fenomenele de la ”Pădurea Baciului”, de lângă Cluj-Napoca, pentru a le conecta ”lingvistic” pe pagina următoare:

Foarte probabil, denumirea inițială a târgului Bacău a fost Baciu, schimbarea vocalei i cu ă apărând mult mai târziu. Deci, minunile apar la Pădurea Baciului din Ardeal și Măgura Baciului din Moldova. Nu se poate ca gândul să nu ne ducă imediat la enigmatica istorie încifrată a neamului nostru – la balada Miorița2.

Denumirea eronată Pădurea Baciului nu-i aparține lui Coruț. Este greșită, dar fiind foarte populară, s-a avansat varianta de compromis Hoia-Baciu. Pe hărțile militare apare denumirea ”Pădurea Hoia”.

 

(click pe imagine pentru a o vizualiza la rezoluție maximă)

Pădurea Hoia (Planurile Directoare de Tragere cca. 1955) crop

În schimb, denumirea aberantă ”Măgura Baciului” pare că-l are de nănaș chiar pe ”șpionul” Coruț. Măgura este doar comuna din apropiere, nici măcar cea mai apropiată localitate. Cât despre Bacău, opinia comună este că denumirea nu este românească. Când Mareșalul Antonescu s-a ocupat cu românizarea denumirilor de localități, Bacăul și-a schimbat denumirea în ”Gura Bistriței”. Credem că este suficient.

Așadar, Pavel Coruț leagă o denumire inexistentă, de una clar ”importată”, pentru a le pune pe amândouă într-un context arhaic, tradițional, mioritic. Însă nu lipsa de cunoaștere a lui Coruț este de criticat, ci cei care-și pleacă urechea la afirmațiile sale lipsite de temei faptic. Ar fi superflu să ne referim la fanii săi; nici nu o facem. Este de ajuns o căutare pe Internet, pentru a înțelege în ce măsură aberațiile coruțiene au penetrat presa vremii. ”Măgura Baciului Bacău” întoarce zeci și sute de rezultate. Presă quality? Să avem pardon!

(va urma)

 

Note: 1Pavel Coruț – Dincolo de frontiere, Ed. Varanha, București, 1993, pg. 108; 2Op. Cit., pg. 109.