Misterele Bucegilor

CARTOFILÍE – ”Ramură a filateliei care se ocupă cu colecționarea, studierea și expunerea cărților poștale ilustrate (din fr. cartophilie)”.

O veche carte poştală, ”Sinaia-Buşteni. Babele, Stânci pe muntele Caraiman” (Ed. Ad. Maier & D. Stern, Bucureşti) ne va prilejui o incursiune în cronologia publicisticii privind megaliţii de pe platoul Babele, cât şi cunoaşterea unui fragment din activitatea unui  veteran al cercetării structurilor megalitice din România, ing. Silviu N. Dragomir.

 

Carte poștală ”Sinaia-Buşteni. Babele, Stânci pe muntele Caraiman” (Ed. Ad. Maier & D. Stern, Bucureşti) r

Carte poștală ”Sinaia-Buşteni. Babele, Stânci pe muntele Caraiman” (Ed. Ad. Maier & D. Stern, Bucureşti) v

Silviu N. Dragomir este şi un împătimit colecţionar, fiind preocupat de cartofilie. Întuind corect potenţialul documentaristic al cărţilor poştale, Domnia-sa a reuşit să-şi îmbine pasiunile, propunând soluţii inedite.

Astfel, în articolul ”Din enigmele Bucegilor”1, el exploatează o ilustrată din familia celei la care făceam referire mai sus. Spunem ”familia” deoarece, deşi este aceeaşi fotografie, editurile care au tipărit-o, diferă. Din articol nu transpare acest lucru; dispunem totuşi de elemente ajutătoare: o rară lucrare-samizdat a aceluiaşi autor: ”Megaliţi, dar nu numai”.

 

Silviu N. Dragomir - Din enigmele Bucegilor

Este posibil ca ”Megaliţi, dar nu numai” să fie în fapt prima carte manufacturată în România care să aibă ca subiect principal megaliţii şi sculpturile megalitice. Este puţin mai mult decât un colaj de articole strecurate de Dragomir în presa vremii, strânse laolaltă, xeroxate, legate în volum şi oferite prietenilor sau diverselor persoane interesate. Vom reveni la acest volum, deoarece circulaţia lui restrânsă l-a făcut cvasi-necunoscut publicului:

 

 

În ”Megaliţi, dar nu numai” regăsim articolul din ”România Pitorească” şi, ca o notă de picanterie, se face o inexplicabilă trimitere greşită la ”Revista Flacăra, 37/ 1975”. Însă, ca element de noutate, apare şi reproducerea completă a ilustratei la care se face referire, cu legenda ”Babele – Stânci pe muntele Caraiman (2500 m.) (Buşteni)”. Sub ea, autograful lui Silviu N. Dragomir şi completarea olografă ”Originalul din 1896”. De reţinut editura: Stengel&Co., Dresden.

 

Ilustrata Strengel

O a treia reproducere ilustrată, cu aceeaşi fotografie dar produsă de alt editor – E. Marvan – am identificat-o în Arhiva Dan Corneliu Brăneanu. Avem aşadar o imagine unică, şi trei cărţi poştale apărute la date diferite, la edituri diferite.

 

Carte poștală E. Marvan

Alături de ea, o fotografie fără alte elemente de identificare:

 

Fotografie cu același subiect

 

Notă: 1Silviu N. Dragomir – ”Din enigmele Bucegilor”, în ”România pitorească”, nr. 37 (1)/ 1975, pg. 20.

 

 

  • Note privind cronologia publicistică a Sfinxului din Bucegi (I)
    by
    O semnalare privată a lui Dan Corneliu Brăneanu lăsa să se întrevadă posibilitatea existenţei unei...
  • Note privind cronologia publicistică a Sfinxului din Bucegi (II)
    by
    CARTOFILÍE - ”Ramură a filateliei care se ocupă cu colecționarea, studierea și expunerea cărților poștale...