OZN

12 iunie 1971. Bușteni (PH).

Fotograful a fost Daniel Mateescu, în vârstă de 15 ani, care a folosit un Smena 8 cu o peliculă de 27 Din (deschidere 4 și timp B). Martorul confirmă declarația că nu a folosit o expunere lungă, ci că s-a mișcat, ceea ce a făcut ca fotografia să nu reproducă exact forma sferică, oarecum alungită, pe care el și ceilalți au văzut-o. Era o seară luminoasă și bătea un vânt ușor dinspre nord-est atunci când o «minge de foc» a coborât dinspre vest, dar după 10 secunde a dispărut. Martorul nu poate spune dacă obiectul s-a «dematerializat» sau dacă pur și simplu a dispărut din vedere în spatele munților. Puțin mai târziu, la ora 21:11, același obiect, sau unul identic cu acesta, a apărut din nou brusc în vest, iar de data aceasta părea să fie mult mai aproape, cu un diametru de un sfert din cel al lui Lunii. Apoi a rămas nemișcat pe cer deasupra martorului, la un unghi de 30 de grade față de el. În acest moment a făcut o fotografie, după care obiectul s-a stins brusc. Acesta avusese o culoare roșiatică și era auto-luminos, dar nu poate fi vorba de un balon meteorologic luminat de ultima rază de soare, deoarece pe 12 iunie soarele a apus la ora 20:00”.

Fotografiile sunt prezentate în ordinea realizării. În prima se distinge obiectul, dar și cadrul general, cu luminile orașului. A doua se concentrează pe obiect. Ambele sunt tremurate:

 

 

Având în vedere că vacanța de vară a început în 1971 pe 15 iunie, este posibil ca Daniel Mateescu să fie localnic, după cum la fel de bine se poate să fi petrecut cu părinții un sejur de weekend (12 a căzut într-o sâmbătă) la Bușteni.

 

Notă: 1Ion Hobana, Julien Weverbergh – ”Les OVNI en URSS et dans les Pays de l’Est”, Ed. Robert Lafont, Paris, 1976, pg. 215. Foto, pg. 217.