Megaliți & microlițiIon Hobana Q001

Publicistica periodică este prin excelentă efemeră și aflată sub imperiul momentului. În paginile ziarelor și revistelor de epocă descoperim contribuții valoroase, căzute din păcate în uitare.

Într-unul dintre dosarele lui Călin N. Turcu de la ASFAN-România (”Uriași. Antropologie. Urme de pași pe stânci”), am descoperit existența unui serial, ”Dialoguri în Muzeul imaginar”, ținut de Ion Hobana (†) în ”Scânteia Tineretului”.

În trei episoade erau prezentate ”Enigmele de la Cetățeni” (Argeș), redate și de noi mai jos. Cunoaștem personalități de prim rang care au studiat zona; în mod bizar niciunul dintre ei nu cunoștea acest material cu informații la prima mână.

Ulterior, am căutat desfășurătorul serialului la Biblioteca Academiei. S-a derulat în numerele de weekend ale ”Scânteii Tineretului”, între septembrie 1969 și martie 1970. Acoperă o paletă largă de subiecte controversate, de la Tăblițele de la Tărtăria și OZN-uri, până la sculpturi megalitice, mormântul lui Vlad Țepeș și prezența vikingilor în Dobrogea.

 

(click pe imagine pentru a deschide galeria)

 

Referențierea fotografiilor din Galerie: Ion Hobana – ”Enigmele de la Cetățeni” în ”Scânteia Tineretului” – (I) – 11.10.1969, pg. 6-7;  (II) – 18.10.1969, pg. 6-7; (III) – 25.10.1969, pg. 4; Ion Hobana – ”Dialoguri în Muzeul Imaginar. Concurs”.

Vom reveni și cu alte extrase. Fotografiile prezentate au fost realizate de V.I.M. În realizarea acestui material nu s-au folosit scanuri din Fondul ASFAN-România.

(va urma)

 

Episod II