T.R.E.I.Carto marmotă

La cumpăna noului mileniu am făcut rost de câteva hărți tematice editate de Grai (Tg. Mureș) împreună cu Peter Leb (†), de la ”RUFOR”. Conceptul era simplu: o hartă turistică a României (1:900000), pe care erau numerotate o serie de locații, sintetizate în câteva fraze pe verso. Mai jos aveți o imagine cu harta ”România plus Locuri și lucruri misterioase”:

 

Harta tematică Grai

Le-am luat, le-am sucit și răsucit, am apreciat ce era bine făcut și ce lipsește. I le-am arătat lui Dan Corneliu Brăneanu și împreună am hotărât să facem și noi așa ceva – ”Harta României fantastice”. Nu era vorba de a copia un concept, ci de a pleca de la un punct, îmbunătățindu-l sub toate aspectele.

Atunci aveam să constat și că ideea nu era deloc nouă – Brăneanu lucra la așa ceva încă din data de 20.I.1981, cu toate că era mai mult un instrument de lucru intern, nedestinat publicului. Mai jos vi-l oferim în premieră, sub formă de galerie:

 

(click pe imagine pentru a deschide galeria)

 

Primul pas a fost identificarea unui suport topografic optim. Ceea ce am învățat atunci despre cartografie și topografie a fost util fiecărui caz abordat mai târziu. Foarte puțini înțeleg cât ajută contextul geografic și logica terenului.

În paralel s-a lucrat la realizarea fișelor de obiectiv și poate unii cunosc o listă cu ”Izvoare tămăduitoare și istorice”, care circulă sub diferite forme pe Internet. A fost alcătuită de D.C. Brăneanu special pentru această hartă, a folosit-o ulterior într-un articol și de acolo au furat-o ”creatorii de conținut”.

Totul s-a blocat când un foarte apropiat prieten și colaborator de-al nostru, Gabriel Constantinescu, împreună cu care fondasem Asociația pentru Dezvoltare Durabilă ”Zorile” a murit la o vârstă nefirească. Fără niciun simptom prealabil, a intrat în comă în metrou, la spital i-au descoperit o tumoră cât pumnul la creier, s-a stins într-o săptămână, la 20 și ceva de ani. Așa (și doar așa!) se explică scârba noastră față de închipuiți care umblă cu AVC-uri și atacuri parapsihotronice pe pereți.

După niște ani, materialul strâns pentru ”Hartă” s-a transformat în cartea ”România enigmatică și insolită” (prima ediție în două volume la Ed. Triumf, urmată de o a doua, comasată, la Ed. C.I.D.). Și cartea aia are povestea ei.

Acum niște luni bune de zile, Dl. Cezar Dărac a venit cu un proiect de sistematizare topografică a cazurilor OZN, care urma să distileze o serie de arhive individuale într-o formulă care permitea trierea și analiza informației pe mai multe paliere. Din discuțiile noastre și mai ales din amploarea pe care-o dorea, am înțeles destul de repede că nu se va materializa nimic (chiar dacă astrele ne-ar fi netezit calea, tot ar mai fi rămas câteva zeci de mii de euro de investit, cu certitudinea că nu vor fi recuperați niciodată!). Însă, momentul ne-a fost imboldul să revenim la proiectul inițial, cu ”Harta României Fantastice”.

Ceea ce vedeți deja este la stadiul ”în construcție” – suportul există și e funcțional, informația există; adăugăm treptat, în funcție de timp și starea de spirit.

Sperăm ca ”Harta” noastră să vă fie utilă și așteptăm feedback-ul care să ne ajute s-o îmbunătățim.

 

Update: Pe ”coperta” hărții Ed. Grai apare un promo (reclamă) la ”Magazin OZN România”, periodic nișat pe ufologie. Foarte târziu am observat acel ”Noi vă credem”. Comentariile ar fi de prisos!