T.R.E.I.

Municipiul Orăştie, jud. HD

Monumentul ”Semn Dacic”, ridicat în anul 2007 pe colina ”hula Turdaşului”, este creaţia sculptorului Nicolae Adam. Întruchipează o sabie dacică (Falx Dacica) şi este ridicat ”În memoria lui Decebalus” (sic!).

Fără a comenta în vreun fel estetica ansamblului, considerăm că el este util celor atât de mulți care au învăţat istoria veche din filmele de propagandă – Dacii (1967), Burebista (1980) ş.a – unde, în mod ironic, dacii luptau cu săbii scurte, drepte şi romane. Într-o lungă serie de reprezentări eronate (care nu au ţinut seama de cunoaşterea istorică), tăişul e plasat pe partea convexă a armei (de exemplu săbiile dacice din tripticul lui Dumitru Almaş – ”Povestiri istorice”).

 

 

Monumentul anunţă intrarea în Orăştie, fiind amplasat pe partea dreaptă, în sensul de mers al DN 7 dinspre Simeria spre Orăştie”. Din păcate, în zona Orăştiei, locul monumentelor (lăsate în paragină) şi al tezaurelor vechi (lăsate la bunul plac al braconierilor arheologici) este luat de reprezentări artistice noi, cu iz de propagandă peltică (vă mai amintiţi reproducerea kitch a Gânditorului de la Hamangia, gigantică și anacronică, din filmul optzecist?).