OZNCarnet membru partid PCR

Titlul sintetizează în puține cuvinte discursul peltic și mincinos al unor oameni direct interesați să injecteze în memoria colectivă perspectiva unui trecut ”alternativ”, trecut care să (le) justifice neputința intelectuală prin represiune.

Ufologia și disciplinele sale conexe NU au fost cenzurate de regimul comunist român; din contră, au fost instrumentate ideologic și folosite în propaganda materialist-atee.

Mesajul era controlat totuși pe două paliere: selecția vectorilor (persoane ”de încredere” dintre scriitori, jurnaliști, ”cercetători”, ș.a.) și ”rata de picurare” (loc de apariție, formă, frecvență și pondere). Dar acest control își avea rolul lui bine determinat: nu de a ascunde, ci de a maximiza impactul prin ideea de ”fruct oprit”. E simplu, e elegant și prinde invariabil la bizoni.

Revista ”Tânărul leninist”. Un nume care spune multe, sau mai exact, un nume care spune totul… Este greu de crezut că într-un organ de educație ideologică ar fi apărut materiale ”sensibile”, neconforme. Nici nu era cazul. OZN-urile erau foarte, foarte, foarte aliniate agitprop-ului oficial. Cazuri, dovezi fotografice, urme de aterizări. OZN. ”Tânărul leninist”.

 

(click pe imagine pentru a deschide galeria)

 

Referențierea Galeriei:  Justin Capră – ”Suntem oare singurele ființe raționale din univers?”, în ”Tânărul leninist”, nr. 7/ iulie 1973, pg. 46-47; Gheorghe N. Popescu – ”OZN în România” (II), în ”Tânărul leninist”,  nr. 8/ august 1973, pg. 46-48; Călin Turcu – ”O aterizare OZN la valea Plopului?”, în ”Tânărul leninist”, nr. 9/ septembrtie 1973, pg. 45-46.

 

Bonus: Capră Justin Virgiliu nu semna doar articole ufologice în ”Tânărul leninist”. Mai semna și la Securitate. Ce-i drept, nu în nume propriu, ci sub numele conspirativ ”Marian”: