OZNASFAN_logo_final

Se spune că atunci când Dumnezeu vrea să piardă pe cineva, mai întâi îi ia mințile. Iar ASFAN-România pare a ține cu tot dinadinsul să confirme vechiul proverb, umblând prin târg cu mințile vraiște…

În cadrul ASFAN-România, Ioan Bunea (zis ”Jean”) este omul bun la toate și cel mai bun om. Nici nu e foarte greu, fiind singurul care mai face ceva (cel mai tare din parcarea goală, cum s-ar zice). La ei e ca în armata română: zece dau ordine, soldatul care execută e singur. Mă rog, nu sunt ei nici 11 în total și realitate…

Ioan Bunea administrează pagina Facebook a ASFAN-România, primind așa-zisele ”raportări” de la public și postându-le, după ce au fost prelucrate de le-au mers fulgii. Materialul brut este cumva ”repovestit” de Bunea, alterându-l consistent și făcându-l cvasi-inutil (îl bagă pe gură și-l scoate pe FB).

Cititorii Facebook ASFAN-România cred că citesc mărturii reale. Nicidecum, citesc ce înțelege Bunea din ele și ce reușește el să exprime din ce a înțeles. Să nu ni se scoată vorbe gratuite: nu-i imputăm personal această veritabilă falsificare, deoarece el nu acționează cu rea intenție. Face doar ce știe, cât știe și cât îl duce capul. Mai mult nici Dumnezeu nu poate cere…

De ceva vreme, Arhiva ufologică Călin N. Turcu a ajuns (cum-necum) pe mâna ASFAN-România. Au existat voci (una chiar a noastră!) care au susținut că documentele ar trebui aduse, direct și nemijlocit, la cunoștința publicului. Din diverse motive (orgolii, lene, dezinteres, etc, ș.a.) nu s-a vrut, nu s-a putut.

De curând însă, se pare că a început și să se vrea și să se poată. Până aici, toată lauda: mai bine mai târziu decât niciodată.

Pocinogul publicării unor extrase din Arhiva Turcu a căzut tot pe Ioan Bunea, singurul disponibil la apel. Omul, ce să facă? Face, deși este complet depășit de situație, iar asta se vede cu ochiul liber.

Neștiind altceva, s-a apucat să ”repovestească” documentele, în stilul propriu, tabloid. Nu oferă facsimile ale documentelor, nu oferă instrumente de studiu, doar repovestește langa, mimând o activitate organizațională inexistentă și bucurându-se copilărește pentru cele câteva Like-uri adunate.

La fel ca și în cazul ”raportărilor”, ingerința grosolană a lui Bunea nu este de nimic semnalată. Citind panseele din Arhiva Turcu de pe Facebook ASFAN-România, unii vor trăi cu impresia că Turcu era un diletant proaspăt alfabetizat, cu verbul împleticit, care scria compuneri la nivel de gimnaziu. Este fals și grav, iar batjocorirea memoriei unui om decedat, care a însemnat totuși ceva în ufologia românească, trebuie să înceteze de îndată!

***

În contrapartidă, prezentăm documentele* unei investigații sumare efectuată de Călin N. Turcu în anul 1977. Vedem declarații olografe, schițe realizate de martori, ș.a. Nu goangele lui Ioan Bunea. Nu goangele ASFAN-România.

Poate învață și ei ceva, deși slabe șanse!

(click pe imagini pentru a le vizualiza la mărime/rezoluție maximă)

Cartoteca fototecii Turcu (extras an 1977)

Declarație olografă OZN 1

Declarație olografă OZN 2

Declarație olografă OZN 3

Lupă după D.o. 3 (contextul observației)

N.B. Nu ne-ar mira prea mult dacă Dl. Bunea ne-ar explica, pe bază de Like-uri, că de fapt știe bine ce face și noi n-am prea ști a zgâria hârtia cu pixu’. Bă, a înnebunit lumea asta de tot!

*Documentele prezentate ne-au fost puse la dispoziție de familia Turcu, au fost scanate și returnate deținătorilor de drept. Ele nu au fost, nu sunt și probabil nici nu vor fi vreodată în posesia ASFAN-România.