T.R.E.I.

Municipiul București, sector 4

La Muzeul Național Tehnic ”Prof. ing. Dimitrie Leonida” (str. Candiano Popescu, 2), închisă în seiful directorului (pentru protecție) se află Pila (nu pilele) Karpen, numită după realizatorul ei, acad. Nicolae Vasilescu Karpen (nu Carpen, nu Carpăn, 1870-1964). Sursele sunt de acord că această pilă generează de un număr mare de ani o tensiune constantă de 1 volt.

Atunci când nu se întrec să pocească numele inventatorului, sursele se contrazic în privința principiului de funcționare, a perioadei de timp în care a funcționat și a materialelor implicate în construcție. Că despre pila Karpen se afirmă că ar fi un perpetuum mobile de speța II cu atingere la Legea a 2-a a termodinamicii știm; unde, când și de către cine a fost a fost ”recunoscută oficial” a fi, cum afirmă Silviu N. Dragomir (om respectabil din toate punctele de vedere, dar poate puțin cam grăbit în acest enunț),

habar n-avem. Unii exaltați numesc pila ”soluția crizei energetice”, ”sursă de curent electric gratuit”, deși materialele costisitoare, gabaritul și nu în ultimul rând voltajul pun în discuție eficiența economică a unui astfel de dispozitiv despre care nu se știe nici măcar dacă curentul generat poate fi scalat, nu importă cum, cu o treaptă de mărime (x10).