Kriegerdenkmal – Memorialul eroilor Primului Război Mondial din Munchen este aşezat lângă Hoftgarten – Grădina centrală din Munchen, în faţa fostului Armeemuseums, azi Bayerische Staatskanzlei – Cancelaria de Stat a Bavariei.
Partea supraterană are aspectul unui dolmen, ale cărui coloane de susţinere se prelungesc în pământ, făcând loc, între ele, criptei. Dimensiunile nu sunt impresionante, dar forma şi proporţiile lasă să se întrevadă germenele construcţiilor naziste colosale de mai târziu.
Piatra masivă, ”masa” dolmenului, poartă ca inscripție o temă recurentă din Noul Testament, promisiunea Învierii din morţi: ”Sie werden auferstehen” – ”[Ei] se vor ridica din nou”. Dacă întruparea, crucificarea şi învierea lui Hristos sunt evenimentele axiologice ale Noului Testament, ”învierea din morţi a celor drepţi” (Luca 14:14) este promisiunea pe care este clădită religia creștină. ”Sie werden auferstehen” este o adaptare la Luca 18:33, varianta catolică a Bibliei.
Şi totuşi ce profeţie, ce putere de distorsiune poartă cuvintele înscrise în roca monumentului. Într-adevăr, vor mai trece doar puţini ani şi armatele germane se vor ridica din nou asupra Europei. Pe ruinele celui de-al doilea Reich se va naşte al treilea. Mesajul luminos din litera scripturii se transformă în glasul spectrului fantomatic care ameninţă Europa şi lumea cu un nou război. Teribilă transformare.
În 1924-1926, anii construirii monumentului, Adolf Hitler era un lider marginal, iar NSDAP un partid minuscul. Cele doua volume din ”Mein kampf” fuseseră publicate în 1925, respectiv 1926, dar inițial au avut vânzări mici şi un impact nesemnificativ.
Nu există o legătură directă între alegerea arhitecturală sau construirea monumentului propriu-zis şi nazişti. Totuşi, inscripţia de pe el pare a le prevesti ascensiunea şi ameninţarea.
Este ciudat de văzut cum contextul poate modifica receptarea intenției. Și la fel de ciudat este modul în care intenția poate fi mascată de context.
Legende vii este un site care aparent vinde poze pe haine: pe tricouri, pe hanorace, pe..:
”Am pornit acest proiect din dorința de exprima în mod artistic valorile autentice românești și pentru a păstra vie memoria românilor . […] sperăm să le creăm tinerilor de astăzi deschidere către poveștile acestor oameni, către valoare și cultură”. Este desigur doar o întâmplare că în oferta lor predominau foști legionari sau simpatizanți ai Mișcării Legionare. Oamenii sunt artiști fără doar și poate, nu apologeți ai fascismelor de tot felul.
Motto-ul ales pentru proiectul lor ”artistic” era un vers extras dintr-o poezie a lui Radu Gyr: ”ne vom întoarce într-o zi”. ”Considerat instigator”, a fost înlăturat în urma intervenției Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România ”Elie Wiesel”. Acest Institut este un campion al gafelor și ieșirilor stridente din decorul rațiunii. Însă în acest caz pare a avea dreptatea de partea sa. Dacă nu v-ați lămurit de ce, recitiți prima parte.
Quod licet Iovi, non licet bovi.
Joseph Freiherr von Eichendorff