O teorie validă trebuie să ofere explicaţii întregului set de date iniţiale care a generat nevoia existenţei ei şi nu doar să explice parţial anumite aspecte. Numai că această abordare extrasă din fizică nu este neapărat justă în psihologia socială; cel puţin nu la suprafaţă.
Datorită convergenţei sau divergenţei nevoilor, dorinţelor şi scopurilor urmărite de actorii umani, de multe ori este posibil ca date considerate a proveni dintr-un set (tot) unitar să fie de fapt rezultatul nu uneia, ci mai multor planuri de acţiune, care se suprapun zonal, temporal şi chiar în interiorul unor grupuri de persoane şi interese presupuse omogene.
Util în acest caz este principiul matrioștii (clasicele păpuşi în păpuşi ruseşti) – la fel de bine ne putem referi la structura multistratificată a foilor de ceapă şi la layerele (straturile de informaţie) multipe scrise pe aceeaşi pistă a unui DVD. Este vorba de straturi suprapuse care lasă impresia unei unităţi fizice; în acelaşi timp ele sunt recognescibile ca entităţi independente şi nu neapărat sinergice.
Cuvântul cheie este ramificarea: plecându-se de la un input iniţial (actori şi fapte), în funcţie de ”agende” personale, posibilităţi şi factor timp, se poate ajunge la dezvoltări neaşteptate şi nu totdeauna conforme scopului iniţial. Care probabil, nici acesta nu a fost unic.
Problemele ridicate de enigmele din Munţii Buzăului trebuie cercetate avându-se în vedere principiul descris mai sus. Nu există o singură acţiune, ci acţiuni; nu există o singură persoană implicată, ci persoane; în general trecerea de la singular la plural şi de la unitate la multiplu este fluidă.
Metafora cea mai potrivită pentru a descrie situaţia este o farfurie de spaghetti, cu toppingurile de rigoare: volumul este format din fire distincte, intricate, care lasă impresia unui volum unitar. Oricare fir ar fi extras, întregul se modifică prea puţin. Impresia de coeziune a ansamblului este dată de sosul de tomate şi brânza rasă şi topită; în cantităţi mari ele maschează textura generală.
Extras din cartea aflată în pregătire: ”Enigmele din munţii Buzăului: Adevărul! Raport minoritar”. Update: Cartea a apărut cu titlul ”Enigmele din Munții Buzăului. Dosarul Bozioru – Țara Luanei”, Vlad-Ionuț Musceleanu, Emil Străinu, Ed. Triumf, București, 2016.