V. Rudan și Luana ȚaraVasile Rudan

Bătrânul șnapan1 Rudan Vasile are idei puține, dar fixe. Un loc pe podium este rezervat metodelor descoperite de el de a prevede cutremurele de pământ.  Ambele se bazează pe senzori biologici: una pe supersimțurile animalelor, alta pe o tehnică care pare ciudat de asemănătoare cu radiestezia (el zice că n-ar fi!).

Noi nu ne pricepem la cutremure (deși, ca români, ”nu știu!” ar trebui să ne lipsească din vocabular și să cunoaștem oricând totul despre orice). În schimb academicianul Mircea Săndulescu (1933-2015) știa ce și cum. Și iată ce afirma într-un interviu realizat de Val Vâlcu în 1999:

 

(click pe imagine pentru a o vizualiza la rezoluție maximă)

Interviu realizat de Val Vâlcu cu acad. M. Săndulescu (Adevărul, 1999/ facsimil)

Cât priveşte data [producerii unui nou cutremur de mare intensitate – n.n.], americanii care au venit în 1977, mi-au spus: dom’le, nu să prevezi cutremurele e o artă, ci să limitezi efectele lor. Ei au simulat pe computer şi au văzut că trei alarme false fac cât un cutremur adevărat, ca pagube materiale, infarcte la cardiaci, panică, oameni călcaţi în picioare. Gândiţi-vă ce înseamnă să opreşti degeaba fabrici productive, nu ca astea de pe la noi. Aşa că secretul stă în construcţii care să reziste la cutremure, nu în prevenire [mai degrabă ar fi vorba de predicție – n.n.]. Să vedeţi ce s-a întâmplat în China. Acolo au un sistem de exploratori voluntari, care umblă cu bagheta, urmăresc broaştele, şerpii, câinii, căci se pare că animalele percep creşterea câmpului energetic terestru în preajma cutremurelor. Ei bine, au reuşit să prevadă zona şi momentul. A ieşit lumea, a stat în câmp două zile, a venit cutremurul, a dat jos câteva case. S-au întors la lucru şi după câteva zile a venit unul mare, a făcut 220.000 de victime. Era tot în ’77, dar în vară. Aşa că, prietenilor care mă întreabă vine dom’le cutremurul?, le spun sigur că vine. Predicţii nu se pot face. Statistica ne arată câte ceva, dar ce facem? Stăm un an pe câmp? Singurul sfat pe care li-l dau e să-şi verifice locuinţa. Să zicem că mai sunt câţiva ani până la un cutremur major. Câte blocuri putem consolida până atunci, nu care este ora cutremurului, aceasta-i întrebarea?!2.

Așadar: ”revoluționarele” metode ale bătrânului șnapan Rudan Vasile erau cunoscute și utilizate în Republica Populară Chineză cu decenii în urmă. Și super-simțurile animalelor și ”bagheta” (= radiestezia, dowsing, ”Efectul Rudan”, ș.a.). Cu rezultate nu tocmai îmbucurătoare. Însă, la cât de mulți naivi sunt în România, care aproape cerșesc să fie prostiți și escrocați de primul sosit, de ce să nu le satisfaci apetitul insațiabil?

 

Note: 1Conform ”NODEX 2002”, ”Șnapan – Persoană necinstită care profită de naivitatea altora înșelându-i; potlogar; șarlatan; pungaș; impostor; coțcar; escroc”; 2”Șuetă la o cafea”, interviu realizat de Val Vâlcu cu Mircea Săndulescu, în ”Adevărul”, nr. 2692/ sâ-du. 30-31.I.1999, pg. 6.