Conspirați(onism)Tunul cu laser

Nu doar anxiosul popor român a mușcat momeala propagandistică a  miraculoaselor tunuri cu laser. Ci și ditamai amiralul american George Whelan Anderson Jr. (1906-1992).

Începând din 1971, CIA a primit un număr de 12 rapoarte vizând folosirea unor arme cu laser de către Armata Roșie (URSS), în timpul conflictului sino-sovietic de frontieră din anul 1969. Informat în calitate de președinte al PIAB1, George Whelan Anderson Jr. a făcut o adevărată pasiune pentru subiect.

Printr-un ”Memorandum” produs de CIA, acesta îi solicita diplomatului Henry Kissinger să-i ”tragă de limbă” pe omologii chinezi, în cadrul unor viitoare întâlniri.

Cu toate că Agenția era ”foarte sceptică în privința acurateții rapoartelor” despre armele laser sovietice desfășurate în 1969, a preferat să redacteze documentul, pentru ”a-l menține fericit pe Amiral” (textual):

 

 

Comentarii ar fi trei:

    1. E și păcat să nu preiei metode care s-au dovedit eficiente în practică. Românii au folosit zvonistica în 1968, rușii în ’69. Roata iluziei trebuie învârtită, ca să nu ruginească osia;
    2. Oamenii inteligenți sunt câteodată la fel de ușor de prostit ca masa largă a profanilor. Cheia constă în a-i livra omului potrivit mesajul pe care-l așteaptă plin de dorință;
    3. Ar fi interesant de știut cât efort uman și material se pierde în intelligence doar pentru a ”menține fericit” pe X sau Y potențat al momentului.

 

Note: 1PIAB – acronim desemnând President’s Intelligence Advisory Board (Comitetul consultativ pentru informații al Președintelui); 2Henry Alfred Kissinger (n. 1923) – timp îndelungat, personaj cheie al administrației și diplomației americane.