Dacia preistorică și istorică

Gheorghe Lucian Moldovan (†) a fost un inginer originar din localitate, emigrat în America și reîntors pe meleagurile natale, mustind de idei și nostalgii. A înființat la nivel local Fundația Gheorghe Șincai, și-a promovat ideile, a convins oameni. ”A pus Șinca Veche pe hartă”, deși într-un mod profanator, substituind dreapta credință (atestată istoric) cu niște rătăciri specifice New-Age-ului. Și a mai făcut o mișcare inteligentă – i-a băgat pe dacopați în schemă. Din amintirile Dr. Napoleon Săvescu, un nume care nu mai are nevoie de nici o prezentare:

 

Călătorie în Dacia, Țara Zeilor

 

Iată cum am ajuns să caut satul Șinca-Veche: într-o zi, la New York, am primit un telefon de la un inginer, Moldovan, care vroia să mă întâlnească pentru a discuta despre un templu dacic, încă neexplorat. Dânsul locuia în statul New Jersey, stat vecin cu New Yorkul, așa că până să ne întâlnim au mai trecut câteva săptămâni. Îmi amintesc că era o zi frumoasă de septembrie a anului 1996, o sâmbătă, când a venit la mine domnul Moldovan. Am stat mult de vorbă, mi-a arătat și câteva poze. Așa am descoperit că ar exista, undeva, sub un deal, denumit Pleșu, din imediata apropiere a comunei Șinca-veche, Țara Făgărașului, județul Brașov, din vremuri imemoriale, sculptat cu măiestrie, un templu unic în întreaga lume, Templul de la Șinca-veche. A mai trecut un an și inginerul Moldovan a continuat să mă bombardeze în mod civilizat, cu telefoane și vizite, având de fapt un ingur scop: să mă ducă la «Templul Șinca-veche».

 Domnul Gheorghe Lucian Moldovan este un bărbat trecut bine de 70 de ani, cu un păr alb ca neaua, frumos aplecat pe o parte, peste o frunte înaltă sub care se odihnesc doi ochi mari, albaștri, blânzi și liniștiți, de bunic inteligent și sfătos. Dânsul mi-a povestit istoria templului…1.

În final, Dr. Napoleon Săvescu a ajuns la Șinca Veche, integrând cu succes ”Templul” în propriul protocronism magic. Când doi mitomani se întâlnesc și hotărăsc să-și unească eforturile, rezultatele nu pot fi decât spectaculoase.

 

Notă: 1Dr. Napoleon Săvescu – ”Noi nu suntem urmașii Romei Vol. III. Călătorie în Dacia, Țara zeilor”, Ed. Teocora, Buzău, 2014, pg. 98-99.

 

Episoade I, III,