OZNOZN vite

Rudan Vasile menţionează mai multe observaţii OZN în zona comunei Bozioru (jud. Buzău). Iniţial relatarea lor a apărut într-un articol din ”Ziarul” – ”Invazia OZN” semnat de inevitabila Adina Mutăr. Ulterior, povești asemănătoare au fost postate şi pe blogul lui Rudan, ”Jurnal paranormal” (intitulat pompos, dar fals, ”revistă”).

Între cele două variante, provenite din aceeaşi sursă primară (informator unic) există asemănări dar şi diferenţe semnificative, care indică o ”modificare a scenariului” şi adaptarea sa unui context nou, a cărui semnificaţie ne scapă. De remarcat că Rudan Vasile a colaborat şi ulterior articolului cu ziarista Mutăr: nu se poate afirma la modul serios că cineva i-a trunchiat spusele. Până în prezent, nu există nicio dezminţire a informaţiilor din articolul menţionat.

 

Fişici, 22/23.08.1980

Un adevărat ”spectacol ozenistic” s-a petrecut în noaptea de vineri spre sâmbătă 22/23 august 19801, fiind vizualizat de martori multipli (adulţi şi copii) din perimetrul motelului (nu hotelului) Fişici, ”cu aproximaţie între orele 1,30 şi 4,45”:

Pe cer era un OZN mare, portocaliu, sub formă de trunchi de con cu baza mare în sus. În treimea superioară gravitau de la dreapta spre stânga scântei colorate în roşu şi în verde. La dreapta, jos, deasupra unui deal («la Pini») era un OZN portocaliu de formă lenticulară, ce părea a fi în dificultate. Cădea spre coama dealului, pendulând ca o fruznă ce cade din copac. Când era să se izbească de deal, lumina portocalie devenea brusc mai intensă, se ridica pe verticală, stătea căteva momente la punct fix, după care începea iar să cadă spre muchia dealului […] fenomenul a durat cu aproximaţie până la ora 4,45. OZN-ul lenticular s-a redresat, a pornit pe diagonală spre nava-bază, s-a contopit cu ceasta şi nava a accelerat pe diagonală ascendentă, dispărând în imensitatea boltei cereşti”.

Relatarea are unele incongruenţe (ca să nu le spunem fracturi logice): ”nici unul dintre localnici nu a văzut OZN-urile”, pentru că dormeau; neconcordanţele majore ale martorilor sunt puse pe seama unei ”amnezii selective”; lipsa oricăror dovezi fotografice (ceea ce era de aşteptat de la un fotograf!) se datorează ”dispariţiei informaţiei cerebrale de a face acest lucru”; până şi mărturiile lui V. Rudan diferă în mod inexplicabil…

Poate cea mai gogonată ipostază este lipsa de interes manifestată momentan de Rudan: ”Am privit acest «spectacol ozenistic» vreo douăzeci de minute, după care, obosit fiind, m-am dus la culcare”. Aşa ceva…

Surprinde şi operativitatea securistului venit a doua zi, către prânz, pentru a oculta întâmplarea: un ”tovarăş” de la Bucureşti, venit într-o maşină de teren Aro (există o reală obsesie faţă de această marcă de maşină la Rudan) ”a cerut să spun celor care au văzut OZN-urile, că ar fi fost vorba de o aplicaţie militară cu elicoptere”.

Adina Mutăr aminteşte de ”militarii care se aflau în zonă pentru experimentelor extrasenzoriale comandate de gen. Ilie Ceauşescu, la care a participat şi cercetătorul Vasile Rudan cu un grup de copii telepaţi”. Numai că, conform propriilor declaraţii, Rudan l-a anturat pe gen. Ceauşescu de-abia în septembrie 1988, cam după 8 ani şi pare bizar că ”părinţii” şi-ar fi putut vizita copiii aflaţi ”în misiune” (sic!). În textul lui Mutăr apare şi o altă contradicţie: ”Au făcut raport asupra straniului fenomen. După un timp, un «domn» le-a spus că a fost o aplicaţie militară şi că nu trebuie să insiste, cerându-le şi fotografiile, cu negative cu tot”. Se pare că, urmând un traiect necunoscut, ”informaţia cerebrală” revenise cumva. Noi glumim, dar contradicţiile celor două variante generate de un emitent unic demonstrează fără echivoc capacitatea persoanei de a minţi ”de îngheaţă şi apele” sulfuroase de la Fişici.

Pentru a-şi credibiliza materialul publicat, Rudan a lansat de pe blogul său un ”Anunţ”: ”Foştii elevi şi părinţii lor care au asistat la fenomenul OZN, ce a avut loc în noaptea de 22/23 august 1980, între orele 2.00 şi 4.45 la Fişici, sunt rugaţi să ne contacteze”. De remarcat că, în ciuda unor apeluri reale sau de faţadă, nu a reuşit să obţină ulterior postării materialului nicio mărturie a vrunui alt martor, din mulţii care se afirmă că au participat la observarea incidentului.

Situaţia nu este întâmplătoare. Deţinem notiţele un cercetător amator care a intervievat cel puţin trei martori (Rudan Vasile, Ruxandra Rizescu, Beatrice Chiriac) pe subiectul acelui OZN, la circa un an-doi de la producerea incidentului:

 

Notă DCB - 01

Amintirile proaspete ar trebui, cel puţin teoretic, să fie mai vii şi mai clare, decât cele peste care se aşterne negura anilor. Însă situaţia scoasă la iveală este tocmai inversă. Vom transcrie, fără nicio modificare, însemnările:

Fenomene OZN la Nucu

Ruxandra Rizescu. Era începutul lui Sept. 1980 ora 3 noaptea: peste Nucu staţiona un obiect trapezoidal portocaliu cît o găleată de copil în mărime aparentă (sublinierea noastră) cu baza mică sus, 2 seri la rând.

În jurul lui roiau obiecte mici de diverse culori efectuînd trasee ciudate. A durat cîteva ore spectacolul.

Rudan. Confirmă, dar baza mică era în jos şi data era 16-17 August.

Beatrice dă ora 4 Iulie sau August. Traiectoriile obiectelor erau din puncte roşii. Găleata parcă cu baza mică în jos”.

Observăm că declaraţiile martorilor concordă doar într-un singur punct: un fenomen exotic a avut loc. Data, locul observației, aspectul şi desfăşurătorul diferă mai mult sau mai puţin semnificativ. Este inexplicabil cum detalii rămase neconcordante la ceva timp de la eveniment, au căpătat limpezime peste 22 de ani în mintea unui om ajuns la senectute.

Nu există o explicaţie satisfăcătoare pentru deplasarea poziţiei OZN-ului de la Nucu la Fişici (mai ales că ”reconstituirea” postată de Rudan pe blogul său nu lasă loc interpretărilor).

În viziunea noastră, evenimentul OZN descris are o anumită probabilitate de a fi fost real. În prelucrarea şi redarea amănuntelor se pot identifica intenţii şi poziţionări deceptive şi auto-deceptive. În lipsa unor date noi, se reţine doar o valoare de inventar a cazului.

Cantonarea fenomenelor descrise la Motelul şi Băile Fişici pare a reprezenta o schimbare intenţionată a locului observării. Întrezărim dorinţa unui tip de publicitate turistică de nişă: Veniţi la Fişici să vedeţi OZN-uri noaptea! Ipoteza este întărită de repetarea multiplă, intenţionat eronată a sintagmei ”hotel local”, ştiut fiind că acesta era doar un motel, şi așa destul de sărăcăcios în dotări.

 

Notă: 1Pentru documentare s-a folosit: Rudan Vasile – ”Fenomenul OZN din Curbura Buzăului”, în blogul ”Jurnal Paranormal”, 30.11.2012, Adina Mutăr – ”Invazia OZN”, în ”Ziarul” și surse documentare olografe.