Paranormal

Prezentul document a fost întocmit la 2 zile de la producerea incidentului, la cererea unei persoane (anonimat implicit) care, în criză de timp, nu avea răgazul să analizeze datele brute. Credem (sau cel puţin ne place să credem) că analiza noastră a determinat respectiva persoană să nu insiste asupra existenţei unor cauze ”conspiraţioniste” ale producerii fenomenului.

 

Back-ground: Posibil incident submarin implicând explozia unui submarin rusesc provoacă un val uriaş pe o plajă ucrainiană.

Locaţia: Pe o plajă de lângă (sau din apropierea) Odesei, Ucraina. Nu se oferă detalii directe pentru localizarea exactă. Ea poate fi obținută din compararea imaginilor video cu hărţile satelitare disponibile gratuit on-line.

Timp:  Vineri 27.06.2014; 12.38; ora locală

Descriere: Un val de aproximativ 3 metri înălţime (după unele surse peste 2 metri sau câţiva metri), care a lovit brusc plaja. Din descriere se poate bănui că înălţimea maximă a fost de 3 metri. Unii martori afirmă că valul a fost precedat de o bubuitură. Unii martorii spun că înaintea aşa-numitului ”tsunami” au auzit un sunet asemănător cu o explozie (zgomot puternic – bubuitură – explozie). Titulatura de ”tsunami” pare o exagerare de presă (se vorbeşte ba de ”val uriaş”, ba de ”mini-tsunami”, ba de…)

Incidentul a fost filmat AN (Alb-Negru) de reteaua CCTV de pe plajă; aceste imagini au fost distribuite public. Ele nu lasă să se vadă ceva ce ar putea fi descris ca tsunami, fie el şi mini-.

Victime: 6 persoane, dintre care 2 adulţi şi 4 copii.

Ipoteze: Deşi unii ”oameni de ştiinţă” locali au afirmat că fenomenul este inexplicabil, este puţin probabil să fi avut la dispoziţie datele complete şi timpul necesar unei analize amănunţite. Declaraţiile pot fi taxate cel mult ca pripite.

Incidentul a fost popularizat de ”RT” (Russia Today) în format text şi video. Este puţin probabil ca o agenţie de stat rusă să facă publică ştirea atât de repede, dacă cauza ar fi pierderea unui submarin propriu.

Nu s-a înregistrat nicio activitate seismică (prin urmare nicio explozie submarină suficient de puternică pentru a produce valul. O explozie de acest tip ar fi fost surprinsă pe seismografe).

Se poate face legătura (descriptivă, dar nerelaţionată cazual) cu fenomenul ”meteorological tsunami” (numit alternativ ”meteo-tsunami”) care a lovit în aceeaşi zi coastele Adriaticii, producând pagube minore în câteva oraşe croate. De reţinut că acolo fenomenul este pur natural şi repetitiv (având o lungă istorie).

Modalităţi de analiză:  Se poate calcula energia disipată de explozia unui submarin (clasic – diesel sau nuclear) şi se poate compara cu energia necesară producerii valului. Pare puţin probabil ca o explozie de amploare să nu apară şi pe staţiile seismograf ale ţărilor vecine.  Trebuie analizată harta meteo satelitară . Este cea mai în măsură să ofere indicii.

Concluzii preliminare: Cu o mare probabilitate este vorba de un fenomen atipic zonei, dar natural.

Cercetările care au urmat au confirmat în întregime pronosticul nostru. De altfel, la scurt timp, întâmplarea ”a murit” chiar şi ca subiect de presă tabloidă.